<< terug naar het overzicht

Van graan tot brood - Het Woeste Westen - West

Bij de les ‘Van graan tot brood’ leren en ervaren de leerlingen wat er allemaal nodig is om brood te maken. Ze leren over verschillende graansoorten. Ze malen zelf graan, voegen gist en water toe en kneden het deeg. Vervolgens bakken ze het deeg aan een stok boven het kampvuur. En dan: lekker opeten! Een totaalervaring om niet snel te vergeten.

Het Woeste Westen is een natuurspeeltuin in de noordwesthoek van het Westerpark in Amsterdam. Het is geen gewone speelplek, maar een avontuurlijke plek waar leerlingen de natuur kunnen ontdekken door te scharrelen, ravotten, kliederen en klimmen. Dit komt terug in al onze NME-lessen.

Het is belangrijk dat leerlingen niet hun mooiste kleren en oude schoenen of laarzen aantrekken, want echte avonturiers worden hier weleens vies!

Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Doel

  • Leerlingen weten de herkomst van hun eten en de arbeidstijd die daarvoor staat en kunnen een vergelijking maken naar het nu
  • Leerlingen kunnen zelfstandig van graan een brood maken, waarbij alle handelingen handmatig worden uitgevoerd
  • Leerlingen kunnen op verschillende manieren uiting geven aan hun waardering voor de herkomst van hun voedsel en het belang van de elementen (vuur, water, lucht en aarde)

Tijdsinvestering

1,5 uur + reistijd

Verdere benodigdheden

Het is noodzakelijk om per 7 leerlingen één begeleider te regelen.

Opmerkingen

Inschrijven tot uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de les !

Mocht u de les voor een hogere of lagere groep willen reserveren dan de groep die staan aangegeven, dan kunt u dit aanvragen via Les op maat.

Leverancier
Natuurspeeltuin Het Woeste Westen
Type
Lessen op natuurlocatie
Thema
natuur, voeding
Niveau
groep 3, groep 4, groep 5
Periode
Hele jaar
Plaats
Het Woeste westen, Overbrakerpad 3, 1014 AZ Amsterdam
Uitvoering door
Educatief medewerker van Het Woeste Westen + groepsleerkracht
Kosten
Geen kosten (onderdeel van het basisprogramma NME van de Gemeente Amsterdam)
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Kerndoel 44: Kennis van produkten