<< terug naar het overzicht

Overleven in de natuur - Het Woeste Westen - West

De vier basisprincipes om te overleven zijn: vuur maken zonder lucifers, water filteren, onderdak maken en eten verzamelen uit de natuur. Deze vaardigheden worden tijdens deze avontuurlijke projectdag aangeleerd. Zelf doen is het motto.
Leerlingen worden zich bewust van de afhankelijkheid van de natuur. Grote nadruk ligt er ook op het (leren) samenwerken met elkaar. Daarom is dit project ook als groepstraining in te zetten voor het verbeteren van de onderlinge verhoudingen binnen de groep.

Het Woeste Westen is een natuurspeeltuin in de noordwesthoek van het Westerpark in Amsterdam. Het is geen gewone speelplek, maar een avontuurlijke plek waar leerlingen de natuur kunnen ontdekken door te scharrelen, ravotten, kliederen en klimmen. Dit komt terug in al onze NME-lessen.

Het is belangrijk dat leerlingen niet hun mooiste kleren en oude schoenen of laarzen aantrekken, want echte avonturiers worden hier weleens vies!

Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Doel

  • Leerlingen kunnen op verschillende manieren uiting geven aan hun waardering voor de wat de natuur je allemaal geeft om te overleven
  • Leerlingen weten de herkomst van hun voedsel en de arbeidstijd die daarvoor staat om het te bereiden
  • Leerlingen kunnen zelf als groep een onderdak bouwen, hout hakken, hout splijten en vuur maken

Tijdsinvestering

Dit is een dagproject van 4,5 uur en kan worden gedaan van 10.00 - 14.30 uur.

Verdere benodigdheden

Het is noodzakelijk om per 7 leerlingen één begeleider te regelen.

Opmerkingen

Inschrijven tot uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de les !

Mocht u deze les voor een andere (leeftijds)groep willen reserveren, dan is dit ook mogelijk. Geeft u dit dan aan bij uw reservering in het veld opmerkingen.

Leverancier
Natuurspeeltuin Het Woeste Westen
Type
Projecten
Thema
biodiversiteit, natuur, planten, voeding
Niveau
groep 5, groep 8
Periode
Hele jaar
Plaats
Het Woeste Westen, Overbrakerpad 3, 1014 AZ Amsterdam
Uitvoering door
Educatief medewerker van Het Woeste Westen + groepsleerkracht
Kosten
Gereduceerde kosten €162,38,- (onderdeel van het basisprogramma NME van de Gemeente Amsterdam). De kosten zijn te betalen met cultuurvouchers
Kerndoelen
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 45: Technische oplossingen