<< terug naar het overzicht

Jaarrond Schooltuinprogramma 2024

Gemeente Amsterdam, afdeling Schooltuinen en Natuureducatie biedt op 13 schooltuinen het jaarrondprogramma aan.  Het Jaarrond Schooltuinprogramma 2024 voor groep 6/7 start in januari 2024 en biedt tijdens een heel kalenderjaar zo'n 25 lessen. Het programma is als volgt opgebouwd:
In januari, februari en maart komen de leerlingen onder begeleiding van de leerkracht drie binnenlessen volgen om kennis te maken met de tuin, te leren over grondsoorten en over het groeien van zaadjes tot planten.
Vanaf begin april is het tijd om iedere week buiten te komen tuinieren. Iedere leerling krijgt zijn eigen stukje grond dat met aanwijzingen van de educatief medewerker verzorgd wordt.
Na de zomervakantie tuinieren de leerlingen door tot oktober. De oogst die van de tuintjes komt mogen de leerlingen meenemen naar huis.
In november is er een binnenles over planten en dieren in de winter en in november/december wordt het jaar afgesloten.

Doel

  • Leerlingen weten wat klei, zand, veen en tuingrond is en waar het vandaan komt
  • Leerlingen weten wat een plant nodig heeft om te groeien
  • Leerlingen weten hoe zaad verspreid wordt
  • Leerlingen leren met respect om te gaan met de natuur 
  • Leerlingen leren zorgen voor planten
  • Leerlingen weten wat dieren en planten in de winter doen

Tijdsinvestering

Het programma bestaat uit 25 lessen van anderhalf uur (exclusief reistijd)

Opmerkingen

Bij groepen van meer dan 32 leerlingen dient u een tweede reservering te doen, daarbij in de opmerkingen aangeven of de groepen parralel van elkaar op de tuin ontvangen dienen te worden of apart van elkaar ook mogelijk is.

Uiterste inschrijfdatum: 30 september 2023 !

Tijdsplannning bij inschrijven

Het is voor ons altijd een grote puzzel om alle deelnemende scholen op de 13 schooltuinen in Amsterdam te plaatsen. Dit vergt planning, overleg en tijd, vandaar onderstaande aandachtspunten:

• Inschrijvingen voor het Schooltuinprogramma 2024 met VIJF voorkeursmomenten en begeleidende leerkrachten graag uiterlijk 30 september 2023 via de NME-Gids invoeren. Let op! heeft u geen bevestigingsmail gehad dan bent u niet ingeschreven. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op. 

• Na de inschrijfperiode proberen we zo goed mogelijk de scholen in te delen op de dichtstbijzijnde tuin. Wanneer de dichtsbijzijnde tuin niet mogelijk is dan nemen wij contact met u op voor plaatsing op een andere schooltuin. Afhankelijk van uw voorkeursmomenten en ruimte op de tuin.

• Begin november worden alle scholen geïnformeerd over de definitieve inschrijving. De schooltuin, dag, tijdstip en start van aanvang van de lessen is dan bekend.

Leverancier
Schooltuinen en Natuureducatie, Gemeente Amsterdam
Type
Lesprogramma
Thema
afval, biodiversiteit, dieren, duurzaamheid, energie, klimaat, landschap, milieu, natuur, planten, voeding, water, seizoenen
Niveau
groep 6, groep 7
Periode
Van januari tot en met december
Plaats
Een van de 13 schooltuinen in Amsterdam
Uitvoering door
Educatief medewerker in samenwerking met de groepsleerkracht
Kosten
Geen kosten (onderdeel van het basisprogramma NME van de Gemeente Amsterdam)
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Kerndoel 43: Weer en klimaat
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Informatie
Bekijk bestanden