<< terug naar het overzicht

Boerderijeducatie Amsterdam - De Stadshoeve

Inleiding
Het bezoek aan de boerderij wordt een spannende gebeurtenis. Voor veel leerlingen is het de eerste ontmoeting met het leven op een boerderij. De leerlingen steken hun handen uit de mouwen en helpen de boer en boerin met het werk in de stal, op het land en bij de dieren. Het verhaal van de boer en boerin is voor veel leerlingen een bron van inspiratie. Door een dag belevend leren op de boerderij krijgen leerlingen een reëel beeld van de oorsprong van voedsel, de landbouw, de natuur en hun omgeving.

Wie zijn wij
De Stadshoeve is een biologisch-dynamische boerderij net buiten Amsterdam-Noord, in Zunderdorp. De boerderij is van Albert en Angela Hoeve.
Er lopen kalfjes en jonge koeien rond en er worden 25 koeien gemolken. ’s Zomers lopen de koeien en de kalfjes samen in de wei, ‘s winters staan ze gezellig in de warme stal. In de wei lopen ook 100 schapen, die in het vroege voorjaar lammetjes krijgen. Op het erf lopen de kippen heerlijk los rond en hebben geen last van de poezen en het hondje. Over het hek kijken de pony’s en de paarden nieuwsgierig mee en hoor je het hangbuikzwijntje tevreden knorren.
Rond de boerderij ligt 38 hectare land, dat zijn 64 voetbalvelden, waar heel veel te zien en te beleven is.

Wat is er te doen
De leerlingen helpen de boer en boerin mee met het dagelijkse werk. Dus echt poep scheppen, stal aanvegen, kalfjes melk geven, vers stro bij de dieren leggen en schapen tellen.
Ook gaan we het land in om te ontdekken wat er allemaal op het land groeit, eet een koe echt alleen gras? En wat is hooi en kuilgras, waar komt dat vandaan? We kunnen ook heel dicht bij een koe gaan zitten, zelfs voelen hoe hij herkauwt.
Als de leerlingen weer naar school gaan weten ze waar de melk vandaan komt en hoe het leven op een boerderij in elkaar zit. En natuurlijk mogen de leerlingen ook lekker spelen in de hooiberg.
Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Voor eventuele vragen, mail naar: stadshoeve@gmail.com

Klik hier voor meer informatie over boerderijeducatie in de omgeving van Amsterdam.

Doel

  • De leerlingen kennen enkele voorbeelden van de betekenis van de leefomgeving voor hun gezondheid
  • De leerlingen kunnen onderscheidt maken tussen hun eigen behoeftes en die van dieren

Tijdsinvestering

De les duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur met tussendoor tijd voor lunch, die de leerlingen zelf mee dienen te nemen.

Opmerkingen

Reserveer busvervoer naar de boerderij
Indien busvervoer naar de boerderij en weer naar school wenselijk is, dan kan dit in de NME gids meteen aangevinkt worden bij de boerderijeducatie reservering. Heeft u bij de reservering een voorkeursdatum/periode opgegeven en dient de definitieve bezoekdatum nog verder afgestemd te worden met de educatieboerderij, doe dit dan zo snel mogelijk. Pas nadat deze definitieve bezoekdatum in de NME gids komt te staan, wordt de busvervoer aanvraag verstuurd. Het busvervoer is dan nog niet definitief, deze is pas definitief als u een bevestiging van Groengrijs ontvangt.

Praktische zaken
-Indien het busvervoer kort voor het boerderijbezoek wordt aangevraagd, is wegens logistieke planning de kans groot dat de rit niet meer uitvoerbaar is en het boerderijbezoek niet door kan gaan.
-In de elektrische bussen van Groengrijs is plek voor max. 40 personen
-de eigen bijdrage voor Boerderijeducatie Amsterdam busvervoer (€150) wordt naar de school gefactureerd door organisator Water, Land & Dijken.
-het busvervoer door Groengrijs is alleen te boeken in combinatie met een bezoek aan een educatieboerderij die aangesloten is bij boerderijeducatie Amsterdam.

Annulering
Annulering door de school moet zo snel mogelijk gemeld worden:
-in de NME-gids
-bij de educatieboerderij
-bij busmaatschappij Groengrijs (planninggroengrijs@gmail.com)

Indien het bezoek door de school tot 5 werkdagen vóór de bezoekdatum wordt geannuleerd, is dit kosteloos. Bij annulering binnen 5 dagen vóór de bezoekdatum wordt de volledige eigen bijdrage  (€150) aan de school in rekening gebracht.

Leverancier
Boerderijeducatie Amsterdam
Type
Boerderijlessen
Thema
dieren, voeding
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
Periode
Hele jaar
Plaats
Boerderij de Stadshoeve, Zunderdorpergouw 29, 1027 AT Amsterdam
Uitvoering door
Boer / Boerin + groepsleerkracht
Kosten
€ 150,- voor het busvervoer. Bij gebruik van eigen vervoer in plaats van de bus komen deze kosten te vervallen.
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Informatie
Bekijk bestanden