<< terug naar het overzicht

Boerderijeducatie Amsterdam - Geitenboerderij Ridammerhoeve

Inleiding
Het bezoek aan de boerderij wordt een spannende gebeurtenis. Voor veel leerlingen is het de eerste ontmoeting met het leven op een boerderij. De leerlingen steken hun handen uit de mouwen en helpen de boer en boerin met het werk in de stal, op het land en bij de dieren. Het verhaal van de boer en boerin is voor veel leerlingen een bron van inspiratie. Door een dag belevend leren op de boerderij krijgen leerlingen een reëel beeld van de oorsprong van voedsel, de landbouw, de natuur en hun omgeving.

Wie zijn wij
Geitenboerderij Ridammerhoeve ligt in het Amsterdamse Bos. Er lopen geiten en hun lammeren, kippen en kuikens, een varken met biggen, twee zoogkoeien met kalfjes, een paard en een pony.
Op de boerderij wordt de geitenmelk in kaas en andere zuivelproducten verwerkt. De kippen zorgen voor de eieren. Er wordt gewerkt op biologisch-dynamische wijze.
Het land rondom de boerderij, ongeveer 8 hectare, dient als voedselvoorziening van de geiten en kippen. Hier grazen de geiten ‘s zomers en het land wordt gehooid om de geiten ook ’s winters te voeren. Wij geven boerderijeducatie op de maandag en donderdag en op sommige momenten ook op vrijdag.

Wat is er te doen
De leerlingen gaan eerst mee de stal en de wei in. Ze beleven het verhaal van de voedselproductie en helpen mee met het verzorgen van de geiten, het voeren en het melken. De verwerking van melk tot kaas en ijs wordt uitgelegd. Wat is er dan mooier om aan het eind van een geitenijsje te genieten!
De tweede helft van het programma omvat ‘klusjes’ op de boerderij: het rapen van de eieren, voeren en verzorgen van de kippen, het melken van de geiten en het borstelen, voeren en stro op strooien. Een leerzame ervaring over de geitenhouderij en onze manier van biologisch-dynamisch werken.
Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Voor eventuele vragen, mail naar: info@geitenboerderij.nl

Klik hier voor meer informatie over boerderijeducatie in de omgeving van Amsterdam.

Doel

  • De leerlingen kennen het proces van (biologische) melk tot (biologische) kaas
  • De leerlingen weten wat er allemaal voor komt kijken als je geiten (biologisch) houdt om ze te melken
  • De leerlignen hebben respect voor dieren, het voedsel en het milieu

Tijdsinvestering

De les duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur met tussendoor tijd voor lunch, die de leerlingen zelf mee dienen te nemen.

Opmerkingen

Reserveer busvervoer naar de boerderij
Indien busvervoer naar de boerderij en weer naar school wenselijk is, dan kan dit in de NME gids meteen aangevinkt worden bij de boerderijeducatie reservering. Heeft u bij de reservering een voorkeursdatum/periode opgegeven en dient de definitieve bezoekdatum nog verder afgestemd te worden met de educatieboerderij, doe dit dan zo snel mogelijk. Pas nadat deze definitieve bezoekdatum in de NME gids komt te staan, wordt de busvervoer aanvraag verstuurd. Het busvervoer is dan nog niet definitief, deze is pas definitief als u een bevestiging van Groengrijs ontvangt.

Praktische zaken
-Indien het busvervoer kort voor het boerderijbezoek wordt aangevraagd, is wegens logistieke planning de kans groot dat de rit niet meer uitvoerbaar is en het boerderijbezoek niet door kan gaan.
-In de elektrische bussen van Groengrijs is plek voor max. 40 personen
-de eigen bijdrage voor Boerderijeducatie Amsterdam busvervoer (€150) wordt naar de school gefactureerd door organisator Water, Land & Dijken.
-het busvervoer door Groengrijs is alleen te boeken in combinatie met een bezoek aan een educatieboerderij die aangesloten is bij boerderijeducatie Amsterdam.

Annulering
Annulering door de school moet zo snel mogelijk gemeld worden:
-in de NME-gids
-bij de educatieboerderij
-bij busmaatschappij Groengrijs (planninggroengrijs@gmail.com)

Indien het bezoek door de school tot 5 werkdagen vóór de bezoekdatum wordt geannuleerd, is dit kosteloos. Bij annulering binnen 5 dagen vóór de bezoekdatum wordt de volledige eigen bijdrage  (€150) aan de school in rekening gebracht.

Leverancier
Boerderijeducatie Amsterdam
Type
Boerderijlessen
Thema
dieren, voeding
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
Periode
Hele jaar
Plaats
Boerderij de Ridammerhoeve, Nieuwe Meerlaan 4 (Amsterdamse Bos), 1182 DB Amsterdam
Uitvoering door
Boer / Boerin + groepsleerkracht
Kosten
€ 150,- voor het busvervoer. Bij gebruik van eigen vervoer in plaats van de bus komen deze kosten te vervallen.
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Informatie
Bekijk bestanden