<< terug naar het overzicht

Boerderijeducatie Amsterdam - Boerderij Hartstocht

Inleiding
Het bezoek aan de boerderij wordt een spannende gebeurtenis. Voor veel leerlingen is het de eerste ontmoeting met het leven op een boerderij. De leerlingen steken hun handen uit de mouwen en helpen de boer en boerin met het werk in de stal, op het land en bij de dieren. Het verhaal van de boer en boerin is voor veel leerlingen een bron van inspiratie. Door een dag belevend leren op de boerderij krijgen leerlingen een reëel beeld van de oorsprong van voedsel, de landbouw, de natuur en hun omgeving.

Wie zijn wij?
Henk den Hartog en Wilma van der Wolf en hun kinderen runnen in Abcoude met veel passie boerderij Hartstocht, een biologische melkveehouderijbedrijf met blaarkopkoeien, kalveren, pony’s, schapen en van tijd tot tijd een paar varkentjes.

Henk en Wilma streven naar een “kringloop-landbouwbedrijf” ofwel “boeren in balans”, wat leidt tot een betere natuur en een goed leven voor hun dieren. Ze vertellen hier graag over.
Op het bedrijf is ook een composteerderij waar gras uit de parken rondom Amsterdam wordt gecomposteerd. Het eindproduct compost wordt over het land uitgestrooid.
Daarnaast doen zij mee met agrarisch natuurbeheer (weidevogelbescherming en bescherming van slootkantplanten) en verkopen ze biologisch vlees en biologische melk. Henk en Wilma vinden het leuk om leerlingen uit de stad het boerenvak bij te brengen en het plattelandsleven te laten proeven. Wilma heeft een onderwijsachtergrond en vindt het een uitdaging om het onderwijs te combineren met het eigen bedrijf.

Wat is er te doen
De klassen krijgen eerst een rondleiding op de boerderij, melken gezamenlijk een koe en beklimmen de composteerberg, een tophit! Vanuit hier is heel mooi de polder zichtbaar en wordt het verhaal verteld van het ontstaan van polders en het belang van compost. Vervolgens wordt de klas in zes groepen gedeeld. Deze kleine groepjes gaan klusjes doen op de boerderij, waarin een kookopdracht zit (met producten van de boerderij). Klusjes die door de leerlingen op het bedrijf gaan doen zijn bijvoorbeld dieren voeren en borstelen, hokken mesten en opstrooien, vee tellen, de klomp van de boer zoeken in het hooi, fruitbomen bemesten etc. ’s Middags gaat de gehele groep de polder in voor een tocht naar de Stelling van Amsterdam, waarin de geschiedenis van deze Stelling wordt uitgelegd. Indien gewenst kunnen er, in overleg met de groepsleerkracht, verschillende activiteiten aangeboden worden zoals het spotten over weidevogels, het ontdekken van planten & kruiden, slootvissen (met een schepnetje onderzoeken welke dieren en planten er allemaal in een boerensloot voorkomen) en eventueel grondboren en bodemprofiel maken. Natuurlijk mag een sprong over de sloot daarbij niet ontbreken.
Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Voor eventuele vragen, mail naar: hartstocht@planet.nl

Klik hier voor meer informatie over boerderijeducatie in de omgeving van Amsterdam.

Doel

  • De leerllingen vergaren kennis over een boerenbedrijf en het boerenleven en alles wat daarmee verbonden is, waarbij ze verbanden kunnen leggen tussen de productie van voedsel en hun eigen dagelijkse maaltijden
  • De leerlingen ontdekken en beleven de boerderij met de dieren, door het doen van opdrachten, waarbij ze ervaren  hoe ze op de juiste manier met dieren om kunnen gaan
  • De leerlingen leren meer waardering te tonen voor het platteland en het werk van de boer, door het beleven van de sfeer en het meewerken op de boerderij. Dit gebeurt in groepsverband, waardoor zij ook leren samen te werken en waardoor er saamhorigheid gekweekt wordt

Tijdsinvestering

De les duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur met tussendoor tijd voor lunch, die de leerlingen zelf mee dienen te nemen.

Opmerkingen

Reserveer busvervoer naar de boerderij
Indien busvervoer naar de boerderij en weer naar school wenselijk is, Boekt u in de NME gids in het rooster direct de bezoekdatum aan de boerderij, en kiest u voor ‘busvervoer – ja’ dan wordt er voor die datum automatisch een bus aanvraag gestuurd naar busmaatschappij Groengrijs. Het busvervoer is dan nog niet definitief, deze is pas definitief als u een bevestiging van Groengrijs ontvangt.

Praktische zaken
-In de elektrische bussen van Groengrijs is plek voor max. 40 personen
-Indien de bus te kort voor het boerderijbezoek wordt aangevraagd, is de kans groot dat de rit niet meer uitvoerbaar is en het boerderijbezoek niet door kan gaan, dus reserveer de bus echt op tijd.
-de eigen bijdrage voor Boerderijeducatie Amsterdam busvervoer (€150) wordt naar de school gefactureerd door organisator Water, Land & Dijken.
- Het busvervoer door Groengrijs is alleen te boeken in combinatie met een bezoek aan een educatieboerderij die aangesloten is bij boerderijeducatie Amsterdam.

Annulering
Annulering door de school moet zo snel mogelijk gemeld worden:
-in de NME-gids
-bij de educatieboerderij
-bij busmaatschappij Groengrijs (planninggroengrijs@gmail.com)

Indien het bezoek door de school tot 5 werkdagen vóór de bezoekdatum wordt geannuleerd, is dit kosteloos. Bij annulering binnen 5 dagen vóór de bezoekdatum wordt de volledige eigen bijdrage  (€150) aan de school in rekening gebracht.

Leverancier
Boerderijeducatie Amsterdam
Type
Boerderijlessen
Thema
dieren, voeding
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
Periode
Hele jaar
Plaats
Boerderij Hartstocht, Gein-Zuid 26, 1391 JE Abcoude
Uitvoering door
Boer / Boerin + groepsleerkracht
Kosten
€ 150,- voor het busvervoer. Bij gebruik van eigen vervoer in plaats van de bus komen deze kosten te vervallen.
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Informatie
Bekijk bestanden