<< terug naar het overzicht

Boerderijeducatie Amsterdam - Melkveebedrijf De Koeienkade

Inleiding
Het bezoek aan de boerderij wordt een spannende gebeurtenis. Voor veel leerlingen is het de eerste ontmoeting met het leven op een boerderij. De leerlingen steken hun handen uit de mouwen en helpen de boer en boerin met het werk in de stal, op het land en bij de dieren. Het verhaal van de boer en boerin is voor veel leerlingen een bron van inspiratie. Door een dag belevend leren op de boerderij krijgen leerlingen een reëel beeld van de oorsprong van voedsel, de landbouw, de natuur en hun omgeving.

Wie zijn wij
Piet en Anja Meester hebben melkveehouderijbedrijf De Koeienkade met ongeveer 75 voornamelijk roodbonte koeien in Muiden, vlakbij het Muiderslot. Ze hebben een kleine huisverkoop van melk via een automaat (melkdrive), zelfgemaakte jam en honing en er is een kinderopvang op de boerderij.
Dertig legkippen lopen in een ruim kippenhok. Het bedrijf doet ook mee aan agrarisch natuurbeheer en er wordt aan weidevogelbeheer en slootkantbeheer gedaan. Er valt de leerlingen dan ook veel te vertellen over hoe belangrijk waterbeheer is. Er zijn veel landbouwmachines aanwezig voor al het landwerk.

Wat is er te doen
Stroop de mouwen maar op en trek de laarzen maar aan, we gaan aan de slag, maar eerst lopen we met de leerlingen rond om een indruk te krijgen van het erf en de stallen. Wat valt ze op? Wat zien we? Vraag maar raak. De naam zegt het al, een melkveebedrijf, dus op naar de stal om alles te leren over van kalf naar pink naar koe. Bij de melkrobot wordt het melken uitgelegd. Wist je dat een koe vier magen heeft? Daarna is het tijd om wat koeien te wassen, het diercontact en aanraken van zo’n best grote koe maakt veel bij leerlingen los. Als de koeien schoon zijn brengen de leerlingen ze het weiland in, waar de boer van alles vertelt over weidegang en over wat agrarisch natuurbeheer zoals weidevogelbescherming inhoudt. Dan gaan we met de hele klas polder sporten ( slootjes springen) dus doe kleding aan wat vies mag worden en neem droge kleding en een handdoek mee.
Buitenlucht maakt hongerig, tijd voor de lunch waar de leerlingen zelf boter gaan schudden om meteen hun zelfgemaakte boter te proeven op een plakje ontbijtkoek. Na de lunch splitst de groep zich in tweeën. De ene helft gaat met boer Piet mee om het sloot- of bodemleven te onderzoeken op wat voor diertjes daar leven of koeien voeren, dit is afhankelijk van het seizoen. De andere helft gaat met boerin Anja, eiersalade maken en daarna opeten op een cracker of rijstwafel, daarna word er gewisseld.
Het programma kan aangepast worden naar specifieke wensen of leerdoelen.
Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht en begeleiders een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Voor eventuele vragen, mail naar: pgmeester@hetnet.nl

Klik hier voor meer informatie over boerderijeducatie in de omgeving van Amsterdam.

Doel

Groep 5:

  • De leerlingen weten dat een koe eerst een kalfje moet krijgen om melk te kunnen geven en dat en kalfje 9 maanden wordt gedragen en eerst biest krijgen na de geboorte en daarna melk en dat de koeien 7 dagen in de week 2 keer per dag worden gemolken
  • De leerlingen hebben geleerd dat je bij dieren rustig moet zijn en niet moet schreeuwen en gillen en dat de dieren dan ook rustig blijven, als je lief bent voor dieren en goed voor ze zorgt krijg je daar iets voor terug
  • De leerllingen weten dat ze respect moeten hebben voor dieren en voor de boer en boerin, dat het veel werk is om de koe goed te verzorgen en wat daar allemaal bij komt kijken om de koe melk te kunnen laten geven

Groep 8:

  • De leerlingen weten dat een kalf 9 maanden wordt gedragen en hoe de bevruchting plaatsvind
  • De leerlingen hebben leren samenwerken en weten hoe ze de gemaakte producten moeten maken
  • De leerligen hebben inzicht in waar de basis ligt van vele producten

Tijdsinvestering

De les duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur met tussendoor tijd voor lunch, die de leerlingen zelf mee dienen te nemen.

Opmerkingen

Reserveer busvervoer naar de boerderij
Indien busvervoer naar de boerderij en weer naar school wenselijk is, dan kan dit in de NME gids meteen aangevinkt worden bij de boerderijeducatie reservering. Heeft u bij de reservering een voorkeursdatum/periode opgegeven en dient de definitieve bezoekdatum nog verder afgestemd te worden met de educatieboerderij, doe dit dan zo snel mogelijk. Pas nadat deze definitieve bezoekdatum in de NME gids komt te staan, wordt de busvervoer aanvraag verstuurd. Het busvervoer is dan nog niet definitief, deze is pas definitief als u een bevestiging van Groengrijs ontvangt.

Praktische zaken
-Indien het busvervoer kort voor het boerderijbezoek wordt aangevraagd, is wegens logistieke planning de kans groot dat de rit niet meer uitvoerbaar is en het boerderijbezoek niet door kan gaan.
-In de elektrische bussen van Groengrijs is plek voor max. 40 personen
-de eigen bijdrage voor Boerderijeducatie Amsterdam busvervoer (€150) wordt naar de school gefactureerd door organisator Water, Land & Dijken.
-het busvervoer door Groengrijs is alleen te boeken in combinatie met een bezoek aan een educatieboerderij die aangesloten is bij boerderijeducatie Amsterdam.

Annulering
Annulering door de school moet zo snel mogelijk gemeld worden:
-in de NME-gids
-bij de educatieboerderij
-bij busmaatschappij Groengrijs (planninggroengrijs@gmail.com)

Indien het bezoek door de school tot 5 werkdagen vóór de bezoekdatum wordt geannuleerd, is dit kosteloos. Bij annulering binnen 5 dagen vóór de bezoekdatum wordt de volledige eigen bijdrage  (€150) aan de school in rekening gebracht.

Leverancier
Boerderijeducatie Amsterdam
Type
Boerderijlessen
Thema
dieren, voeding
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
Periode
Hele jaar
Plaats
Boerderij de Koeienkade, Noordpolderkade 2, 1398 PD Muiden
Uitvoering door
Boer / Boerin + groepsleerkracht
Kosten
€ 150,- voor het busvervoer. Bij gebruik van eigen vervoer in plaats van de bus komen deze kosten te vervallen.
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Informatie
Bekijk bestanden