<< terug naar het overzicht

Boerderijeducatie Amsterdam - Slot-Hoeve

Inleiding
Het bezoek aan de boerderij wordt een spannende gebeurtenis. Voor veel leerlingen is het de eerste ontmoeting met het leven op een boerderij. De leerlingen steken hun handen uit de mouwen en helpen de boer en boerin met het werk in de stal, op het land en bij de dieren. Het verhaal van de boer en boerin is voor veel leerlingen een bron van inspiratie. Door een dag belevend leren op de boerderij krijgen leerlingen een reëel beeld van de oorsprong van voedsel, de landbouw, de natuur en hun omgeving.
Wie zijn wij
Boerderij Slot-Hoeve is een 100-jaar oude boerderij en ligt in de Noordpolder in Muiden achter het Muiderslot, prachtig langs de oude Zuiderzeedijk.
Het melkveebedrijf heeft ongeveer 80 melkkoeien en 50 stuks jongvee. De koeien wordt door een heuse melkrobot gemolken, dus tijdens het bezoek aan de boerderij kunnen de kinderen zien hoe zo’n melkrobot werkt. Naast de melkkoeien zijn er ook zo’n 50 schapen die ieder voorjaar hun lammetjes verwachten. Altijd weer een feest dat jonge leven. Kalfjes van de koeien worden het hele jaar door geboren. Op de boerderij is ook nog een kleine boomgaard met hoogstamfruitbomen met oude rassen.
Er wordt ook aan agrarisch natuurbeheer gedaan, met onder andere weidevogels en slootkantenbeheer. Kortom, een leuk en leerzaam bedrijf.
Wat is er te doen
De kinderen worden ontvangen in de oude stal waar kort over de geschiedenis van de boerderij verteld wordt. Dan wordt de groep in tweeën gesplitst en geven we een rondleiding over de boerderij. De groepjes gaan vervolgens allerlei opdrachten doen die gaan over voeding, de machines, de melkkoeien, kalveren, schapen, kippen en de melkrobot. Het wordt een ontdekkingstocht over de boerderij. De boer en boerin hebben nog wel hulp nodig met kleine werkjes zoals koeien voeren, mest scheppen, eieren rapen, koe melken, koeien schoon zetten.
Na de lunch is het tijd om de keuken in te gaan en wat lekkere dingen te maken met producten van land en dier, zoals eiersalade, appelflap of pannenkoeken. Als laatste lopen we het weiland in met schepnetten om te onderzoeken welke diertjes je hier in de sloten kunt vinden. Daar maken we een aquarium van en kijken op de zoekbladen welke gevonden zijn. Grondbodemonderzoek is ook mogelijk. In het voorjaar hebben de weidevogels hun nesten in het weiland, beetje oppassen dus. De boer vertelt je over de weidevogelbescherming en wie weet zie je met de verrekijker kleine ‘pulletjes’ in het weiland lopen.
Als het tijd is om naar het huis te gaan lopen we met de kinderen door de wei langs of tussen de koeien over de oude zeedijk langs het Muiderslot terug naar de bus.
Ontvangst
Op alle dagen zijn de kinderen welkom, maar wel in overleg. Met de potkachel in de oude stal is het ook mogelijk op de wat koudere dagen in prille voorjaar of najaar deze boerderij te bezoeken.
Contact
Tel. 0294-261202, p.nell-koopmanschap@hotmail.com

Klik hier voor meer informatie over boerderijeducatie in de omgeving van Amsterdam.

Doel

  • Leerlingen weten hoe het op een boerderij werkt, wat er gebeurd, alle werkzaamheden en het doel van een agrarisch bedrijf
  • Leerlingen begrijpen welke producten van de boerderij komen en begrijpen dat de koe een belangrijke schakel is in de kringloop
  • Leerlingen vertrekken verrijkt van nieuwe kennis en inzichten van de boerderij

Tijdsinvestering

De les duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur met tussendoor tijd voor lunch, die de leerlingen zelf mee dienen te nemen.

Opmerkingen

Reserveer busvervoer naar de boerderij
Indien busvervoer naar de boerderij en weer naar school wenselijk is, dan kan dit in de NME gids meteen aangevinkt worden bij de boerderijeducatie reservering. Heeft u bij de reservering een voorkeursdatum/periode opgegeven en dient de definitieve bezoekdatum nog verder afgestemd te worden met de educatieboerderij, doe dit dan zo snel mogelijk. Pas nadat deze definitieve bezoekdatum in de NME gids komt te staan, wordt de busvervoer aanvraag verstuurd. Het busvervoer is dan nog niet definitief, deze is pas definitief als u een bevestiging van Groengrijs ontvangt.

Praktische zaken
-Indien het busvervoer kort voor het boerderijbezoek wordt aangevraagd, is wegens logistieke planning de kans groot dat de rit niet meer uitvoerbaar is en het boerderijbezoek niet door kan gaan.
-In de elektrische bussen van Groengrijs is plek voor max. 40 personen
-de eigen bijdrage voor Boerderijeducatie Amsterdam busvervoer (€150) wordt naar de school gefactureerd door organisator Water, Land & Dijken.
-het busvervoer door Groengrijs is alleen te boeken in combinatie met een bezoek aan een educatieboerderij die aangesloten is bij boerderijeducatie Amsterdam.

Annulering
Annulering door de school moet zo snel mogelijk gemeld worden:
-in de NME-gids
-bij de educatieboerderij
-bij busmaatschappij Groengrijs (planninggroengrijs@gmail.com)

Indien het bezoek door de school tot 5 werkdagen vóór de bezoekdatum wordt geannuleerd, is dit kosteloos. Bij annulering binnen 5 dagen vóór de bezoekdatum wordt de volledige eigen bijdrage  (€150) aan de school in rekening gebracht.

Leverancier
Boerderijeducatie Amsterdam
Type
Boerderijlessen
Thema
dieren, voeding
Niveau
groep 5 t/m 8
Periode
Hele jaar
Plaats
Boerderij de Slothoeve, Noordpolderweg 8, 1398 PE Muiden
Uitvoering door
Boer / Boerin + groepsleerkracht
Kosten
€ 150,- voor het busvervoer. Bij gebruik van eigen vervoer in plaats van de bus komen deze kosten te vervallen.
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Informatie
Bekijk bestanden