<< terug naar het overzicht

Van graan tot brood - Jeugdland - Oost

Eigen meel maken

De leerlingen leren wat er nodig is om een brood te bakken en malen zelf het graan om meel te maken en maken het vuur om de broodjes op te roosteren. Met bloemen en kruiden van Eetbaar eiland kunnen de leerlingen vrolijke kruidenboter maken om op het verse broodje te smeren.

Wij verwachten van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Doel

  • De leerlingen leren over het hele proces van brood bakken, van graankorrel tot brood. Ze leren dat graan gemalen wordt tot meel, dat brooddeeg moet rijzen en hoe je een broodje kunt bakken 
  • Leerlingen weten dat brood gemaakt wordt van graan, dat gemalen wordt tot meel, weten dat deeg moet rijzen en hoelang en ze kunnen kaartjes waarop onderdelen uit het broodbakproces staan afgebeeld in de juiste volgorde leggen (molen, graan, rijzen, etc)
  • Leerlingen worden zich bewust van hoe brood gemaakt wordt

Tijdsinvestering

1,5 uur + reistijd

Verdere benodigdheden

Het is noodzakelijk om per 5 leerlingen één begeleider te regelen.

Leverancier
Jeugdland
Type
Lessen op natuurlocatie
Thema
biodiversiteit, natuur, planten, voeding
Niveau
groep 5
Periode
Hele jaar
Plaats
Jeugdland, Valentijnkade 131, 1095 KH Amsterdam
Uitvoering door
Educatief medewerker van Jeugdland + groepsleerkracht
Kosten
Geen kosten (onderdeel van het basisprogramma NME van de Gemeente Amsterdam)
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen