<< terug naar het overzicht

Zwerfafvalproject - In de schoolomgeving

Zwerfafval is een belangrijk thema binnen de Gemeente Amsterdam. De vervuiling van de stad is niet alleen een probleem voor de huidige generaties, maar ook jongere generaties krijgen hiermee te maken. Het is belangrijk dat onze leerlingen leren dat iedereen verantwoordelijk is voor onze leefomgeving. Bij dit project worden de leerlingen spelenderwijs bewust en leren ze over afval, recycling en milieu.

Het maken van een flessen-afval-kunstwerk met de school
Volgens een schoonmaakrooster (gemaakt door de groepsleerkracht) gaat iedere klas 2 tot 3 keer binnen een afgesproken termijn een uurtje de omgeving rondom de school opruimen met behulp van afvalknijpers.
Om een groepsgesprek zwerfafval op gang te brengen wordt er vooraf aan de eerste schoonmaakactie in de klas een introductie gegeven over zwerfafval (30 min) middels een presentatie. Vervolgens gaan de leerlingen naar buiten voor de schoonmaakactie rondom de school. De klas verzamelt naast het gewone zwerfafval ook afval in één of twee aangegeven kleuren in een apart tasje. Weer terug in de klas vullen een tweetal leerlingen plastic flessen met dit gekleurde afval (deze flessen zijn vooraf door de school verzameld). Volgens een schoonmaakrooster gaan alle klassen nog één of twee keer zelfstandig een schoonmaakactie doen en vullen hierbij opnieuw een fles in een aangegeven kleur.
Alle gevulde flessen van de verschillende klassen worden door de leerlingen op een vooraf door de docent gemaakte ronde schijf met tekst geschroefd. Zo groeit er tijdens het afvalproject een kleurencirkel van afval in de school.
Om alle leerlingen persoonlijk over zwerfafval in hun woonomgeving na te laten denken krijgen zij een tekenopdracht (buiten de uren met de docent). Een aantal uitgekozen tekeningen komen op het afval-kunstwerk.  (Eventueel kan deze optie vervallen, hierbij veranderen de kosten voor het flessenkunstwerk).

Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Extra 
A – Introductiegesprek
Bij dit project is het mogelijk vooraf een introductiegesprek op school aan te vragen. Het project kan dan op maat en naar de wensen van de school uitgevoerd worden.
B – Ouderworkshop (1,5 uur, € 110,- (inclusief materiaal), maximaal 15 personen)
Ook voor de ouders van de school is belangrijk om zich bewust te zijn van het zwerfafvalprobleem op onze aarde. Er wordt gestart met een introductie over zwerfafval middels een presentatie. Daarna volgt een creatieve activiteit waarin er van plastic flessen bloemen gemaakt worden.

Tijdsinvestering

Per klas: 1,5 uur. Gehele project: afhankelijk van het aantal klassen, van 4 maanden tot een jaar.
Het aantal deelnemende klassen is variabel, echter minimaal 5 klassen.

Verdere benodigdheden

Het is noodzakelijk om voor groep 1/2 per 5 leerlingen één begeleider te regelen. Voor de overige groepen graag per 7 leerlingen één begeleider.

Leverancier
Stichting Ecokids
Type
Projecten
Thema
afval, biodiversiteit
Niveau
groep 1 t/m 8
Periode
Hele jaar
Plaats
In de schoolomgeving
Uitvoering door
Ecokidsdocent + groepsleerkracht
Kosten
Circa € 400,- voor het kunstwerk met tekeningen / € 200,- voor het kunstwerk zonder tekeningen. Naast deze kosten € 110,- per deelnemende klas.
Kerndoelen
Kerndoel 39: Milieu