<< terug naar het overzicht

BUSHCRAFT: VOEDSEL, VUUR & SHELTERS

Wil jij overleven in de natuur? Dan moet je natuurlijk weten hoe je eten kunt vinden! Dit doe je onder begeleiding van twee ervaren survivalexperts: Erik Fakkeldij en Igor Kampman van Polderbushcraft. Zij weten precies wat de natuur in het voor- en najaar te bieden heeft en helpen je daarna iets lekkers te maken van wat je zelf hebt gevonden. Vroeger was er alleen natuur, de mens heeft ervoor gezorgd dat er cultuur naast kwam. In de prehistorie hadden we geen mooie kraan waaruit schoon water kwam. Men moest zelf aan de slag om het water te zuiveren. De leerlingen worden meegenomen naar oeroude tijden. In de tipi op de camping ontdekken en leren ze overleven in de natuur volgens oeroude prehistorische gebruiken en middelen. Een shelter bouwen, vuur maken en eten en drinken uit de natuur verkrijgen; zo leer je vaardigheden en technieken van de oermens. Wat vind jij: zijn we in de tijd vooruitgegaan? Met deze activiteit ga je op onderzoek in de Almeerse natuur. Ontdek samen met de leerlingen de biodiversiteit van de polder, leer welke planten eetbaar zijn en welke niet en beleef hoe je kan overleven in én van de natuur. Stad & Natuur vindt het belangrijk dat leerlingen zich thuis voelen in de natuur!

FloriALLY:

Deze les kun je op zichzelf reserveren, maar maakt ook deel uit van het educatieve FloriALLY-lesprogramma. Wanneer je kiest voor het volledige FloriALLY-pakket boek je na het reserveren van deze les bij Collage Almere de overige 3 aangesloten lessen (beeldende, techniek en dans). Je neemt de gehele horizontale lijn af, die uit 4 lessen bestaat. Kijk voor het gehele FloriALLY-programma op www.florially.nl. De FloriALLY-prijs is €5,- per leerling.

Doel:

De leerlingen begrijpen dat de natuur voedsel levert en ervaren hoe het kan zijn om in de natuur te overleven.

Tijdsinvestering:

2 uur

Verdere benodigdheden:

Kleren en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen:

  • Geen rokken, jurken, korte broeken en open schoenen/sandalen i.v.m. brandnetels en teken.
  • Geen nylonkleding i.v.m. het kampvuur(tje).

Opmerkingen:

(€5,- per leerling in combinatie met FloriAlly compleet lesprogramma). Als je een Collage-account hebt, kun je voor deze activiteit gebruikmaken van de subsidieregeling van Collage.Reserveer eerst een roostermoment bij Stad & Natuur. Vul dan het reserveringsformulier in bij Collage: www.collage-almere.nl. Klik op Stad & Natuur als aanbieder. Voor deze activiteit zijn hulpouders/begeleiders benodigd en voor de leerlingen kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen. Vervoer nodig? Wist je dat allGo een groepsticket aanbiedt voor slechts €29,50 per 15 leerlingen en 3 begeleiders? Bij aanschaf van het lespakket ontvang je hierop 25% korting. Kijk hier hoe je gebruikt maakt van dit speciale tarief! Voor deze activiteit zijn hulpouders/begeleiders benodigd en voor de leerlingen kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen.

Organisatie
Polderbushcraft
Type
Ga mee op pad en ontdek unieke plekken
Niveau
groep 5 t/m 8
Periode
September en april t/m juni
Plaats
Stadslandgoed de Kemphaan, Kemphaanstraat 1
Kosten
€225,- per groep
Kerndoelen
Kerndoel 1: Informatie verwerven
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Domeinen
Natuur
Voeding
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Samenwerken;Probleemoplossend vermogen;Kritisch denken;Creatief denken
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger4. Kwaliteitsonderwijs6. Schoon water en sanitair
Trefwoorden
Voedsel
Bushcraft
Natuur
Overleven
Seizoenen
Survival
Planten