Logo Natuurlijk Wijzer!
<< terug naar het overzicht
Foto bij item
Voeding Duurzaamheid

WIE IS DE PISANG?

Ontdek alles over de oorsprong van verschillende voedingsproducten.

Kinderen komen met veel producten in aanraking, een groot gedeelte daarvan is afkomstig uit de tropen: tropische producten. Dat zijn natuurlijk klassiekers als peper, kokosnoten en chocola. Daarvan weten de meeste kinderen wel dat ze niet in Nederland geproduceerd worden. Maar ook stoffen als katoen, bamboe en raffia zijn tropische producten, waarvan vaak niet zichtbaar is dat ze uit de tropen komen en daar ook al vaak bewerkt zijn. Zelfs bloemen als rozen en groenten als peultjes kunnen geïmporteerd worden uit tropische landen.

Voordat je de tropische producten in Nederland koopt, hebben ze een lange weg afgelegd. Daar zijn veel mensen bij betrokken: boeren, opkopers, transporteurs, fabrikanten en winkeliers. Iedereen wil er wat aan verdienen en moet er zich voor inspannen. Maar of die opbrengsten en kosten eerlijk verdeeld worden, is een vraag die in deze leskist aan bod komt. En ook wat leverancier Aarde er aan heeft, is de vraag. Wie is hier de Pisang?

Met deze leskist krijgen kinderen inzicht in het complexe systeem van de oorsprong tot en met het gebruik van tropische producten, en wat ze zelf kunnen bijdragen om de opbrengsten eerlijker te verdelen en het gebruik van de Aarde duurzamer te maken. De werkvormen die gehanteerd worden, geven de kinderen handvatten om vanuit hun eigen handelingsperspectief na te denken over de verdeling die in de wereld is ontstaan en de ecologische gevolgen die mede daar uit voortkomen. Ze krijgen handvatten aangereikt om anders te leren kijken, denken en handelen (essentie systeemdenken). Zo ontwikkelen we bewustzijn ten aanzien van de voordelen op de korte termijn en de mogelijke nadelen op de lange termijn.

Doel:

  • Kinderen leren wat tropische producten zijn (soorten, productie, land van herkomst).
  • Meer nog krijgen ze inzicht in wie in de handelsketen bij tropische producten betrokken zijn (boeren, opkopers, transporteurs, fabrikanten, winkeliers en klanten), en wat hun motieven en werkomstandigheden zijn.
  • Ze leren wat de effecten zijn van het vermarkten van tropische producten op People, Planet en Profit en op welke manier het duurzamer, eerlijker en meer in balans kan.

Tijdsinvestering:

5 lessen, 3,5 uur

Opmerkingen:

Dit is geen gebruikelijke leskist zoals u dat van ons gewend bent, met kant en klare werkbladen en bijbehorende materialen. Deze leskist voor groep 7 en 8 is uitgerust met tools uit het systeemdenken om alvast met de 21ste century skills aan de slag te gaan. Het thema is de herkomst van tropische producten, de weg die ze afleggen van grondstof tot eindproduct en de beroepsgroepen die hier mee te maken hebben.

De manier waarop het onderwerp wordt aangeboden zal zeer dynamische lessituaties geven.Kinderen worden uitgedaagd zich te verplaatsen in verschillende perspectieven van de beroepsgroepen die hierbij betrokken zijn en te verwoorden welke beleving dat geeft.

Dit kan voor u onwennig aanvoelen omdat er geen pasklare antwoorden gegeven kunnen worden maar kinderen zelf aan de hand van voorbeelden allerlei wetmatigheden ontdekken en ervaren in oorzaak en gevolg. Dit zal heel wat roering in de klas geven!

Als u dit proces aandurft geeft u de kinderen (ook voor de toekomst) handvaten om zich bewust te worden hoe de eigen meningsvorming tot stand komt in relatie tot zichzelf, anderen en de wereld als systeem. Belangrijke vaardigheden is een steeds sneller veranderende wereld!

Thema
burgerschap, duurzaamheid, milieu, voeding
Niveau
groep 7, groep 8
Type
Leskist
Kosten
€25,-
Periode
hele schooljaar
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger10. Ongelijkheid verminderen12. Verantwoorde consumptie en productie
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Kerndoel 52: Tijdvakken
Plaats
in de klas
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Samenwerken;Sociale en culturele vaardigheden;Kritisch denken