<< terug naar het overzicht

De voedselkringloop en de circulaire stad - De Ceuvel - Noord

Met de kinderen gaan we, aan de hand van ons aquaponics systeem, kijken naar de natuurlijke voedselkringloop (productie, consumptie en afval). Het aquaponics systeem bestaat uit een groentekas en een aquarium. Het water van de vissen, stroomt naar de groentes die dit reinigen en hier voeding uit halen waarna het vervolgens weer schone water teruggaat naar de vissen. Dit betekent dat je haast geen extra stoffen, zoals kunstmest, hoeft toe te voegen. Tijdens de workshop testen we het water van de vissen en bedenken we hoe we dit systeem ook in de directe omgeving kunnen plaatsen. 

Aangezien er op de duurzame broedplaats De Ceuvel natuurlijk nog veel meer te zien is, gaan we ook met een speurtocht over het terrein. Hier ontdekken de leerlingen nog veel meer duurzaamheidstechnieken die wij op ons terrein geplaatst hebben.

Wij verwachten van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les, zeker waar het gaat om het begeleiden van de speurtocht.

Doel

  • Doelstelling 1 De kinderen begrijpen dat er een natuurlijke voedselkringloop is en welke positie de mens inneemt in deze kringloop door zichtbare maatregelen bij De Ceuvel.  
  • Doelstelling 2 De kinderen snappen de principes van een gesloten systeem, hergebruik van nutriënten, minimaliseren van afval en reststromen en weten zo wat de relatie is van de voedselkringloop met duurzaamheid. 

    Doelstelling 3 De kinderen vormen een mening over de duurzaamheid van de voedselkringloop en spreken hun eigen intentie uit voor toekomstig gedrag.

Tijdsinvestering

1.45 uur + reistijd

Verdere benodigdheden

Het is noodzakelijk om per 10 leerlingen één begeleider te regelen.

Opmerkingen

max. 2 groepen per dag

Van tevoren kunnen in de klas de begrippen ‘recyclen’, ‘upcyclen’ en ‘circulaire economie’ besproken worden. Voor de verwerking van de les kunnen in de klas recyclebakken geplaatst worden en met het afval een creatieve les geven worden waarin de leerlingen iets nieuws gaan maken van het afval (upcyclen).

Leverancier
De Ceuvel
Type
Lessen op natuurlocatie
Thema
duurzaamheid, klimaat, voeding
Niveau
groep 8
Periode
Hele jaar
Plaats
De Ceuvel, Korte Papaverweg 1 t/m 6, 1023 KB Amsterdam
Uitvoering door
Educatief medewerker van de Ceuvel + groepsleerkracht
Kosten
Er wordt gewerkt aan opname van dit aanbod in het basisaanbod van Gemeente Amsterdam. Tot die tijd kunnen kosten verbonden zijn aan deze activiteit.
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen