<< terug naar het overzicht

Boerderijles - Stadshoeve - Noord

Een bezoek aan de Stadshoeve is een belevenis die de leerlingen niet snel zullen vergeten. Tijdens deze boerderijles gaan de leerlingen in gesprek met de boer en boerin en mogen ze meehelpen met de verzorging van de dieren op de boerderij. Afhankelijk van het seizoen worden verschillende activiteiten opgenomen in het programma. De begrippen uit de gesprekken zijn meteen zichtbaar, waardoor de boerderij een rijke leeromgeving is. Er wordt de tijd genomen om contact te maken met alle dieren op de boerderij, zoals de koe, het varken, het schaap en de kip en in het bijzonder de jonge dieren. Bij de afsluiting kunnen de leerlingen vertellen waar de melk vandaan komt.

Hierbij verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Mocht de Stadshoeve voor uw school moeilijk bereikbaar zijn, maar bent u wel geinteresseerd in een Boerderijles? U kunt ook kiezen voor een les van Boerderijeducatie Amsterdam via de NME-Gids of neem een een kijkje op de site van boerderijeducatie-amsterdam.

Doel

Groep 1/2:

  • De leerling begrijpt dat de verschillende dieren voeding zijn of voeding leveren voor mensen (en daarom op de boerderij leven)
  • De leerling voert onder begeleiding zorgtaken uit, zoals eten geven en de stal schoonmaken
  • De leerling maakt op een positieve manier contact met de koe, het varken, het schaap en de kip

Groep 3/4:

  • De leerlingen begrijpen dat de koe, het varken, het schaap en de kip op de boerderij verzorgd worden om als voedsel te dienen of om voedsel te produceren voor de mens
  • De leerlingen voeren zorgtaken uit, zoals eten geven en de stal schoonmaken, waaarbij ze kunnen omgaan met een schep, bezem (en eventueel kruiwagen voor de grootste kinderen)
  • De leerlingen kunnen de overeenkomsten en verschillen noemen tussen de koe en de mens

Groep 5:

  • De leerlingen begrijpen dat de koe, het varken, het schaap en de kip op de boerderij nut hebben voor de mens
  • De leerlingen begrijpen wat een dier voor zorg nodig heeft zoals eten geven en een schone stal en kan dat vergelijken met de eigen behoeften
  • De leerlingen begrijpen wat het verschil is tussen de voedselkringloop op de boerderij en de natuur en welke effecten de boerderij heeft op de omgeving

Tijdsinvestering

2 uur + reistijd

Verdere benodigdheden

Het is noodzakelijk om voor groep 1/2 per 5 leerlingen één begeleider te regelen. Bij groep 3/4/5 graag per 7 leerlingen één begeleider.

Opmerkingen

Inschrijven tot uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de les !

Kijk voor een routebeschrijving op www.stadshoeve.nl.

Leverancier
Stadshoeve
Type
Boerderijlessen
Thema
biodiversiteit, dieren, landschap, natuur, voeding
Niveau
groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5
Periode
Januari t/m oktober
Plaats
Boerderij de Stadshoeve, Zunderdorpergouw 29, 1027 AT Amsterdam
Uitvoering door
Boer / Boerin van de Stadshoeve + groepsleerkracht
Kosten
Geen kosten (onderdeel van het basisprogramma NME van de Gemeente Amsterdam)
Kerndoelen
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen