<< terug naar het overzicht

DE KOEIENKADE

Ga mee naar De Koeienkade, een prachtig melkveebedrijf in Muiden! Leer alles over de productie van melk en neem een kijkje achter de schermen. Piet en Anja Meester hebben melkveehouderijbedrijf De Koeienkade met ongeveer 75 rood- en zwartbonte koeien in Muiden, vlak bij het Muiderslot (op slechts 15 minuten rijden vanaf Almere). Stroop de mouwen op en trek de laarzen aan, we gaan aan de slag! Maar eerst lopen we met de leerlingen rond om een indruk te krijgen van het erf en de stallen. Wat valt ze op, wat zien ze? Vraag maar raak. De naam zegt het al: dit is een melkveebedrijf. Dus op naar de stal om alles te leren over van kalf, naar pink naar koe. Ook zijn er veel landbouwmachines aanwezig voor al het landwerk. Kom je kijken hoe dit er allemaal uitziet? Naast machines en koeien is er nog veel meer op deze boerderij. Zoals een kleine huisverkoop van melk via een automaat (melkdrive), zelfgemaakte jam en honing. Ook zijn er 30 legkippen in een ruim kippenhok en er is zelfs een kinderopvang! De Koeienkade is een boerderij die meer doet dan alleen lokaal voedsel produceren. Naast het produceren van melk doet het bedrijf ook aan agrarisch natuurbeheer en wordt er aan weidevogel- en slootkantbeheer gedaan.

Stad & Natuur vindt het belangrijk Almeerse leerlingen kennis te laten maken met de boerderij en ze te laten ontdekken dat een boerderij meer doet dan alleen voeding produceren. De Koeienkade is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Voor meer informatie kijk op: https://www.boerderijeducatienederland.nl/

Doel:

De leerlingen leren alles over het boerenbedrijf, de koeien en de producten die van de boer afkomstig zijn. De kinderen gaan zelf aan de slag met een opdrachtenboek, dus ook samenwerken, informatie opzoeken en verwerken komen aan bod!

Tijdsinvestering:

2 uur

Verdere benodigdheden:

Kleren en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen:

Opmerkingen:

Voor deze activiteit zijn hulpouders/begeleiders benodigd en voor de leerlingen kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen.

Organisatie
De Koeienkade
Type
Ga mee op pad en ontdek unieke plekken
Niveau
groep 3 t/m 8
Periode
Het hele schooljaar
Plaats
de Koeienkade (Noordpolderkade 2, 1398 PD, Muiden)
Kosten
€50,- per groep (Dankzij de subsidie van ZuivelNL kan deze les voor deze mooie prijs worden aangeboden, reguliere prijs €175,-)
Kerndoelen
Kerndoel 1: Informatie verwerven
Kerndoel 4: Informatie opzoeken
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Domeinen
Natuur
Voeding
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Samenwerken;Probleemoplossend vermogen;Kritisch denken
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger4. Kwaliteitsonderwijs14. Leven in het water15. Leven op het land
Trefwoorden
Boerderijeducatie
Melkvee
Koeien
Zuivel
Boerderij
Melken
Koe
Melk
Duurzaam