<< terug naar het overzicht

KAASMAKEN BIJ DE GROENE GRIFFIOEN

Een unieke ochtend voor de hele klas! Maak jullie eigen kaas op zuivelboerderij de Groene Griffioen (net over de brug) in Weesp. Reis samen naar boerin en kaasmaakster Wendela. Zij verzorgt eerst een rondleiding over de biologische boerderij, waar je koeien, kalfjes, kippen en andere boerderijdieren tegenkomt. Tijdens de rondleiding helpen jullie ook een handje mee op de boerderij. Na afloop weet je alles over de melk waarmee je aan de slag gaat tijdens het maken van de kaasjes. In vier groepjes werken jullie aan twee zachte kaasjes, om direct na de les te proeven, en aan twee harde kaasjes die mee mogen naar school om daar verder te rijpen. Hebben jullie een schooltuin? Neem dan lekkere kruiden of eetbare bloemen mee. Dit maakt de zelfgemaakte kaas nog lekkerder! Stad & Natuur vindt het belangrijk dat iedereen weet waar het eten vandaan komt. Kaas is heerlijk en je koopt het in de supermarkt of bij de kaasboer. Tijdens deze workshop leer je écht hoe het gemaakt wordt, en waar het vandaan komt. 

De Groene Griffioen is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Voor meer informatie kijk op: https://www.boerderijeducatienederland.nl/

Doel:

De leerlingen leren en ervaren hoe er op een zuivelboerderij aan toe gaat. Door zelf aan de slag te gaan leren de leerlingen van melk kaas te maken.

Tijdsinvestering:

3 uur

Opmerkingen:

Op een boerderij is de kans groot dat je vies wordt. Laarzen en geschikte kleding zijn daarom aan te raden.Zin om deze bijzondere lesdag helemaal compleet te maken? Je kunt na deze les op de boerderij blijven. De Groene Griffioen verhuurt een mooie ruimte waar je je lesprogramma kunt vervolgen. Informeer bij interesse naar de mogelijkheden educatie@stadennatuur.nl

nieuw
Organisatie
De Groene Griffioen
Type
Ga mee op pad en ontdek unieke plekken
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6
Periode
Oktober, november, januari en maart
Plaats
De Groene Griffioen (Lange Muiderweg 18A, 1382 LA Weesp)
Kosten
€260,- per groep (Dankzij de subsidie van ZuivelNL kan deze les voor deze mooie prijs worden aangeboden, reguliere prijs €380,-)
Kerndoelen
Kerndoel 3: Informatie beoordelen
Kerndoel 4: Informatie opzoeken
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Domeinen
Voeding
Gezondheid
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Samenwerken;Kritisch denken;Creatief denken
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger4. Kwaliteitsonderwijs12. Verantwoorde consumptie en productie15. Leven op het land
Trefwoorden
Melk
Kaas
Kaas maken
Biologisch
Rondleiding
Boerderij
Koeien
Kippen