<< terug naar het overzicht

BETER LEVEN-BOERDERIJ POLDERKIP (OOK FLORIALLY)

Kom op bezoek bij Beter Leven-boerderij Polderkip en leer alles over het verschil tussen een plofkip, een kip met het Beter Leven-keurmerk en een biologische kip. Wat vind jij belangrijk? Met de hele klas ga je op bezoek bij Beter Leven-boerderij Polderkip. Deze duurzame boerderij houdt langzaam groeiende Beter Leven-Hubbardkippen. De kippen op deze boerderij hebben een goed leven in een mooie stal en hebben zelfs beschikking over een kippenveranda. Luister naar boerin Karin en de keuzes die zij gemaakt heeft: die hebben effect op allerlei gebieden. Want... waarom is het geen biologische kip? En wil deze boer dit wel? Heeft iedereen dezelfde mening, of verschilt dit? Hoe kan dat dan? En wie bepaalt of iets goed of niet goed is? Filosofeer met elkaar en boerin Karin over de keuzes. Welke keuze zou jij maken? Tijdens de rondleiding over de boerderij gaan jullie op vier onderwerpen dieper in en krijgen jullie opdrachten om deze verder te verkennen:

  • De kip zelf. De kuikens, het groei- en verzorgingsproces, de schuur waar ze wonen en ook: eet je weleens kip?
  • Wat is Beter Leven? Wat is het verschil met biologische kip? Wat betekent het keurmerk en hoe herken je het?
  • Duurzaamheid. Polderkip is een erg duurzame boerderij. Ze hebben zonnepanelen, een warmtepomp, een watter en nog veel meer. Hoe werkt het en wat maakt het verschil?
  • Kringlopen. De mest van de kippen wordt hergebruikt, maar er zijn nog veel meer vormen van kringlopen op deze boerderij.

Stad & Natuur vindt het belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd in aanraking komen met begrippen als duurzaam consumeren. Met dit programma maken leerlingen hier kennis mee. Ook ontdekken ze waarom een Flevolandse boer bepaalde keuzes heeft gemaakt voor het vlees, welke circulariteit er op de boerderij plaatsvindt en hoe zij zelf lokaal geproduceerd voedsel kunnen herkennen en hieraan bijdragen. Polderkip is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Voor meer informatie kijk op: https://www.boerderijeducatienederland.nl/

Deze les kun je op zichzelf reserveren, maar is ook onderdeel van het educatieve FloriALLY-lesprogramma. Wanneer je kiest voor het volledige FloriALLY-pakket boek je na het reserveren van deze les bij Collage Almere de overige 3 aangesloten lessen (beeldende, techniek en dans). Je neemt de gehele horizontale lijn af, die uit 4 lessen bestaat. Kijk voor het gehele FloriALLY-programma op www.florially.nl. De FloriALLY-prijs is €5,- per leerling.

Doel:

De leerling komt meer te weten over vleesproductie, in dit geval kip. De leerling vergelijkt en bespreekt het keurmerk Beter Leven t.o.v. 'plofkip' en biologisch en komt alles te weten over duurzaamheid op de boerderij. Deze les is zeer geschikt om als uitgangspunt te gebruiken voor onderwerpen als kringlopen, duurzaamheid en voedseleducatie.

Tijdsinvestering:

1,5 uur

Verdere benodigdheden:

Kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen.

Opmerkingen:

€150,- per workshop (€5,- per leerling in combinatie met FloriAlly compleet lesprogramma). Als je een Collage-account hebt, kun je voor deze activiteit gebruikmaken van de subsidieregeling van Collage.Reserveer eerst een roostermoment bij Stad & Natuur. Vul dan het reserveringsformulier in bij Collage: www.collage-almere.nl. Klik op Stad & Natuur als aanbieder. Voor deze activiteit zijn hulpouders/begeleiders benodigd en voor de leerlingen kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen.

nieuw
Organisatie
Polderkip, Karin Pardaems
Type
Ga mee op pad en ontdek unieke plekken
Niveau
groep 5 t/m 8
Periode
September t/m november en maart
Plaats
Polderkip (Vogelweg 20, 8218 ND Lelystad)
Kosten
€130,- per groep
Kerndoelen
Kerndoel 1: Informatie verwerven
Kerndoel 3: Informatie beoordelen
Kerndoel 4: Informatie opzoeken
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Kerndoel 47: Ruimtelijke inrichting
Kerndoel 49: Spreiding van bevolking en landschap
Domeinen
Voeding
Duurzaamheid
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Sociale en culturele vaardigheden;Kritisch denken;Probleem oplossen;Informatievaardigheden
Duurzame ontwikkelingsdoelen
7. Betaalbare en duurzame energie12. Verantwoorde consumptie en productie15. Leven op het land
Trefwoorden
Boerderijeducatie
Boerderij
Beter Leven
Kippen
Biologisch
Duurzaam
Kip
Duurzaamheid