<< terug naar het overzicht

AFVAL = GRONDSTOF

Gemeente Almere heeft de ambitie om een stad zonder afval te zijn. In het Upcyclecentrum worden ruim 30 soorten afval gescheiden ingezameld als grondstof voor nieuwe materialen en producten. Ook zijn er jonge ondernemers gevestigd, die ter plekke prachtige producten maken van verschillende soorten afval. Om hierbij aan te sluiten met de klas is voor jou de upcycle-les geschreven. Dit is een doe-het-zelf-in-de-klas-les met 6 werkbladen, aansluitend bij een educatieve poster. Voor elk van de 6 verschillende afvalstromen is er een apart werkblad. Leerlingen brengen daarmee de stand van zaken voor elke afvalstroom apart in kaart.

Ga in de klas aan de slag met het scheiden van afval en ontdek zelf wat je allemaal met deze grondstoffen kunt creëren. Deze leskist kan worden uitgebreid met een bezoek aan het Upcyclecentrum waar jullie met eigen ogen kunnen zien hoe ondernemers oude afvalstromen gebruiken en inzetten voor nieuwe producten.

Inhoud: Dit lesmateriaal bestaat uit een dubbelzijde A2-poster over het scheiden en upcyclen van 7 soorten afval en 6 werkbladen met actieve opdrachten over verschillende soorten afval, namelijk: Verpakkingen van plastic; Blikjes en drinkpakken; Papier en karton; Kleding en textiel; Verpakkingen van glas; Groente-, fruit- en tuinafval; Kleine elektrische apparaten en batterijen.

Doel:

De leerling leert over de verschillende afvalstromen binnen het huis, tuin en keukenafval van de Gemeente Almere. De leerling onderzoekt hoe hij/zij om kan gaan met afval en een gezonder klimaat kan creëren.

Tijdsinvestering:

Zelf in te delen

Inhoud:

Lesmap inclusief alle benodigde materialen voor het uitvoeren van de opdrachten.

Opmerkingen:

Tip: Combineer deze les met een bezoek aan het Upcyclecentrum. Je kunt deze les ook laten geven door een gastdocent, neem hiervoor contact met ons op. Wij bezorgen de leskisten bij je op school. Na 2 weken halen we de leskist weer op.

Organisatie
Upcycle Centrum Almere
Type
Aanbod op school, themakisten
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8
Periode
Het hele schooljaar
Plaats
School
Kosten
€30,- incl, bezorging en afhaling
Kerndoelen
Kerndoel 37: Waarden en normen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 45: Technische oplossingen
Domeinen
Duurzaamheid
Trefwoorden
afval
upcyclen
recycle
afvalscheiden
duurzaamheid
milieu
milieustraat
afvalperron
vuilstort
recycleperron
upcycleperron