<< terug naar het overzicht

BETER LEVEN-BOERDERIJ POLDERKIP FLORIALLY

Kom op bezoek bij Beter Leven-boerderij Polderkip en leer alles over het verschil tussen een plofkip, een Beter Leven kip en een biologische kip. Wat vind jij belangrijk?

Met de hele klas ga je op bezoek bij Beter Leven-boerderij Polderkip. Deze duurzame boerderij houdt langzaam groeiende Beter Leven 'Hubbard'- kippen. De kippen op deze boerderij hebben een goed leven, in een mooie stal en hebben zelfs beschikking over een 'kippenveranda'. Luister naar boerin Karin en de keuzes die zij gemaakt heeft: die hebben effect op allerlei gebieden. Want... waarom is het geen biologische kip? En wil deze boer dit wel? Heeft iedereen dezelfde mening, of verschilt dit? Hoe kan dat dan? En, wie bepaalt of iets goed of niet goed is? Filosofeer met elkaar en boerin Karin over de keuzes. Welke keuze zou jij maken?
Tijdens de rondleiding over de boerderij gaan jullie op vier onderwerpen dieper in. Ook wordt er d.m.v. opdrachten aan de onderwerpen gewerkt.

  • De kip zelf. De kuikens, het groei- en verzorgingsproces, de schuur waar ze wonen en ook: eet je weleens kip? En let je er dan op of het 'plofkip' of biologische kip is? 
  • Beter Leven. Wat is beter leven? Wat is het verschil met biologische kip? Wat betekent het keurmerk en hoe herken je het?
  • Duurzaamheid. Polderkip is een erg duurzame boerderij. Ze hebben zonnepanelen, een warmtepomp, een watter en nog veel meer. Hoe werkt het en wat maakt het verschil?
  • Kringlopen. De mest van de kippen wordt hergebruikt, maar er zijn nog veel meer vormen van kringlopen op deze boerderij. 

Stad & Natuur vindt het belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd in aanraking komen met begrippen als duurzaam consumeren. Door het doorlopen van dit programma komen de leerlingen in aanraking met duurzaam consumeren, ze ontdekken waarom een Flevolandse boer bepaalde keuzes heeft gemaakt bij de keuze van het vlees, welke circulariteit er op de boerderij plaats vindt én hoe zij zelf lokaal geproduceerd voedsel kunnen herkennen en hieraan bijdragen.

Polderkip is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Voor meer informatie kijk op: https://www.boerderijeducatienederland.nl/

Doel:

De leerling komt meer te weten over vleesproductie, in dit geval kip. De leerling vergelijkt en bespreekt het keurmerk Beter Leven t.o.v. 'plofkip' en biologisch en komt alles te weten over duurzaamheid op de boerderij. Deze les is zeer geschikt om als uitgangspunt te gebruiken voor onderwerpen als kringlopen, duurzaamheid en voedseleducatie.

Tijdsinvestering:

De les duurt 1,5 uur. 

Verdere benodigdheden:

Kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen.

Opmerkingen:

Deze les maakt onderdeel uit van het educatieve FloriALLY-lesprogramma. Na het reserveren van deze les kun je bij Collage Almere de overige 3 aangesloten lessen reserveren. Je neemt de gehele horizontale lijn af bestaande uit 4 lessen.
Kijk voor het gehele FloriALLY-programma op www.florially.nl

Organisatie
Polderkip, Karin Pardaems
Type
FloriALLY
Niveau
groep 5 t/m 8
Periode
September t/m november en maart
Plaats
Polderkip (Vogelweg 20, 8218 ND Lelystad)
Kosten
€5,- per leerling (Prijs enkel van toepassing in combinatie met FloriAlly)
Kerndoelen
Kerndoel 1: Informatie verwerven
Kerndoel 3: Informatie beoordelen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Kerndoel 47: Ruimtelijke inrichting
Kerndoel 49: Spreiding van bevolking en landschap
Domeinen
Voeding
Duurzaamheid
Kunst, cultuur en erfgoed (Collage)
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Sociale en culturele vaardigheden;Kritisch denken;Probleem oplossen;Informatievaardigheden
Duurzame ontwikkelingsdoelen
7. Betaalbare en duurzame energie12. Verantwoorde consumptie en productie15. Leven op het land
Trefwoorden
FloriALLY
Boerderijeducatie
Boerderij
Beter Leven
Kippen
Biologisch
Duurzaam
Kip
Duurzaamheid