<< terug naar het overzicht

Wereldbrood, vriendschapsbrood - Stadsboerderij Osdorp - Nieuw-West

‘De persoon met wie je samen een brood deelt wordt nooit je vijand.’

Een les voor leerlingen uit alle windstreken. Brood staat aan de basis van vele culturen en kent een oneindig aantal vormen en namen. Platte broden zoals matze, roti, tortilla’s, chapati als ook talloze gerezen zuurdesem- en gistbroden.
Leerlingen ervaren dat je via voedsel een stukje van elkaars en onze universele cultuur kunt leren kennen.
Door zelf een brood te bakken krijgen leerlingen bovendien dit bijzondere samenspel van natuur (graan, lucht, water, gist en zout) in de vingers.

In het ruime leslokaal van de Stadsboerderij Osdorp bakken leerlingen twee verschillende broden uit de wereldcultuur.
Ze leren over de eigenschap van tarwe, hakken en stapelen houtjes voor een vuurtje in de leemoven.
Ter afsluiting deelt elke leerling het eigen vriendschapsbroodje met een klasgenootje. Zoiets simpels als een zelfgemaakt brood delen kan heel bijzonder zijn.

Doel

Doelstelling 1:Leerlingen staan stil bij een essentieel deel van de geschiedenis van de mens: het beheersen van vuur en het bakken van brood. Vuur, brood en landbouw staan aan de basis van vele culturen overal ter wereld. Het is universeel cultureel erfgoed dat van waarde is. Verliezen we die waarde als het vuur uit ons leven verdwijnt en we ons brood kant en klaar uit de winkel halen?

Doelstelling 2: De herwaardering van eenvoudig voedsel. Door zelf een brood te bakken ervaren leerlingen dit bijzondere en spannende samenspel van natuur (graan(zaad), lucht, water, gist(schimmel) en zout). Het maken en proeven van een zelfgebakken brood is een bijzondere ervaring. Beginnend met een modderig deeg ervaren ze de transformatie naar een geurend en knapperig eindresultaat.

Doelstelling 3: Leerlingen ervaren dat je via voedsel een stukje van elkaars cultuur kunt leren kennen. De les laat leerlingen nadenken over de verschillen en overeenkomsten van hun eigen eetcultuur en die van anderen. Hoe meer je van elkaar weet hoe minder zwart/wit je zal denken.

Tijdsinvestering

2 uur + reistijd

Verdere benodigdheden

Leuk is het om met de leerlingen alvast wat te werken aan de lessuggesties die de docent voor en na de les kan plannen.

Opmerkingen

Boeken in overleg. De les kan het hele jaar rond geboekt worden. Stuur een email naar meel@smaaktepakken.nl. Mogelijkheden voor data zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van het leslokaal op de Stadsboerderij Osdorp.

Inhoud

Dit zijn de ontwikkelingsgebieden die worden aangesproken:

  • Zelf nadenken en reflectie over wat van waarde is uit eigen (eet)cultuur.
  • Motorische handigheid: kneden, hout hakken en oefenen van focus.
  • Eigen voorkeur bepalen van kruiden en zaden.
Leverancier
De Smaak te Pakken
Type
Lessen op natuurlocatie
Thema
voeding
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6
Periode
Hele jaar
Plaats
Stadsboerderij Osdorp, Botteskerksingel 30B, 1069 XT Amsterdam
Uitvoering door
Esther Boukema van de Smaak te Pakken en Sanaa Telleglou.
Kosten
€ 800,- per dag van 2 groepen (à € 400,- per groep)
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen