Natuur en Milieu Educatie Catalogus CNME

Voedselbosjes en/of schoolbosjes aanplanten op of rondom school

Wil je de buitenruimte op of rondom jouw school of kindcentrum vergroenen met bomen? Samen met kinderen, ouders en CNME medewerker ga je bomen aanplanten. Dit kan zijn ten behoeve van een buitenlokaal, verkoeling van het schoolplein, bomen om in te klimmen, klimaatadaptatie, eetbaar groen (fruit- of notenboom), zonering van de buitenruimte, klimaatadaptatie en/of vergroten van speelwaarde. CNME kan ook advies op maat geven.

Is jouw gemeente een 'Leader gemeente' (zie https://www.ivn.nl/provincies/limburg/nieuws/voedselbosjes-zoeken-plek-in-zuid-limburg/). Dan kun je via IVN een aanvraag doen voor een voedselbosje. Co-financiering van € 2000 door de school is vereist. CNME kan meedenken over sponsoren.

Doel:

Samen realiseren van een aangename buitenruimte bij de school, gericht op het inrichten van een buitenlokaal, verkrijgen van verkoeling (schaduw), bomen om in te klimmen, eetbaar groen (bijvoorbeeld appel- of walnotenboom), klimaatadaptatie en vergroten van de speelwaarde voor kinderen.

Tijdsinvestering:

Nader overeen te komen, maar minimaal introductieles, plantactie, terugkomles

Opmerkingen:

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen is er per 5 kinderen is een hulpouder nodig bij de plantactie. Betrokkenheid van ouders en/of buurtbewoners is wenselijk.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

3. Goede gezondheid en welzijn11. Duurzame steden en gemeenschappen12. Verantwoorde consumptie en productie13. Klimaatactie15. Leven op het land

21e eeuwse vaardigheden:

Communiceren, Samenwerken
Organisatie
CNME Maastricht en regio
Niveau
Peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, groep 1 t/m 8, speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw), voortgezet onderwijs (bovenbouw)
Periode
hele jaar, met voorkeur voor de winter (beste plantseizoen)
Plaats
Op school of op loopafstand van de school
Kosten
Gratis voor scholen in Maastricht, buiten Maastricht op offertebasis.