Lesson-up Luchtkwaliteit met meetinstrumenten
Hoe schoon is de lucht bij jouw school? In aanvulling op het project 'bewustwording luchtkwaliteit' (zie elders in de NME gids) is er een interactieve Lesson-up les gemaakt over dit thema. Leen de meetinstrumenten via het CNME en je kunt zelfstandig met je klas op onderzoek uit. Uitermate geschikt als alternatief voor een gastdocent. Ook heel geschikt voor STEM, science of O&O lessen voor onderbouw VO.
Inhoud:
Link naar Lesson-up les (bestaande uit 4 delen) - duur: 1,5 uur. Met verdiepingsles erbij totaal 2 uur. De Lessonup is naar behoefte op te splitsen in kortere lessen. Uitleen van meetinstrumenten inclusief werkbladen, legenda's.
Opbouw lesson-up:
deel 1) introductie tot het thema via video CNME, brainstorm, informatieve video's, quiz, uitleg meetapparatuur in CNME video.
deel 2) zelf in groepjes aan de slag met het doen van metingen, waarnemingen met meetinstrumenten. Korte terugrapportage van de bevindingen
deel 3) hoe kun je zelf bijdragen aan gezonde en schone lucht?
deel 4) verdieping: luchtkwaliteit en gezondheid/ademhaling. NB niet geschikt t.t.v. corona.
Doel:
Leerlingen leren het belang van een goede luchtkwaliteit - voor mens en natuur - kennen. Ze leren ook een onderzoekje te doen en meetinstrumenten daarbij te gebruiken.
Tijdsinvestering:
Zelf te bepalen: van 45 min tot 2 uur. Er is ook een langer project van te maken indien de leerkracht dat wenst.
Opmerkingen:
Lesmaterialen (de meetinstrumenten) worden tevens gebruikt bij gastlessen. Overleg daarom tijdig met CNME (jessie.steevens@cnme.nl) over de beschikbaarheid voor uitleen.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
21e eeuwse vaardigheden:
Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken