<< terug naar het overzicht

DE GIGAGIETER

Tijdens de week van de circulaire economie (6 t/m 10 februari 2023) is deze les gratis te boeken door een bijdrage van PRICE. Zijn alle blokken al geboekt? Niet getreurd, deze te gekke les kan ook op andere momenten geboekt worden.

Er staat iets bijzonders achter het Upcyclecentrum: een GIGA-gieter van maar liefst 11 meter hoog, gemaakt van – je raad het al – AFVAL! Heb jij wel eens wat weggegooid dat nog prima te gebruiken was? Wat misschien wel naar een klasgenoot of de Kringloopwinkel gebracht kon worden? De GigaGieter laat zien wat wij allemaal weggooien, welke impact dit heeft op het milieu en hoe we dit kunnen omdraaien. Op naar een circulaire economie! De ontwerpster van deze giga gieter is Irma van Zijl.

Bezoek het Upcyclecentrum en de GigaGieter met de klas. Leer alles over upcyclen en het hergebruiken van plastic. Ga daarna aan de slag met je eigen geüpcyclede boom van ingezameld klein plastic afval.

Doel:

De leerling ontdekt wat je met afval kan doen, door de vormen, structuren en materialen te ontdekken. Vervolgens maken de kinderen van hun gevonden voorwerp een geupcyclede boom van ingezameld klein afval.

Tijdsinvestering:

Anderhalf uur

Verdere benodigdheden:

Meenemen vanuit school:

- Klein plastic afval, zoals lege flessen, dopjes, slangetjes, etc. Bij voorkeur zonder labels of reclame. Vooraf schoonspoelen en laten drogen.

Let op:

We gaan werken met lijmpistolen. Deze kunnen heet worden. Voorzichtigheid is geboden, maar de praktijk leert dat kinderen vanaf ca 7 jaar daar prima mee om kunnen gaan. 

nieuw nieuw
Organisatie
alaMira
Type
Doe en beleef in de omgeving van school-gastdocent
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
Plaats
Het Upcyclecentrum
Kosten
€175,- per les
Kerndoelen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 45: Technische oplossingen
Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
Kerndoel 55: Reflecteren
Domeinen
Duurzaamheid
Kunst, cultuur en erfgoed (Collage)
21e eeuwse vaardigheden
Samenwerken;Probleemoplossend vermogen;Kritisch denken;Creatief denken
Duurzame ontwikkelingsdoelen
4. Kwaliteitsonderwijs12. Verantwoorde consumptie en productie13. Klimaatactie15. Leven op het land
Trefwoorden
circulaire economie
Afval
zintuigen
recyclen
upcyclen
kunst
compositie
bouwen
natuur