MELKVEEBEDRIJF VAN DER WIJNGAARD
Ga mee naar dit familiebedrijf aan de rand van Biddinghuizen. Het bedrijf is een gemengd bedrijf, met zowel melkkoeien met jongvee en akkerbouwproducten.
De zorg voor de koeien en gewassen staat centraal. Daardoor zijn de koeien in staat om elke dag melk te produceren en groeien er op de akkers het hele jaar door verschillende gewassen.
Daarnaast wordt er op het bedrijf elke dag zonne-energie opgewekt, door zonnepanelen.
De koeien worden gemolken met een melkrobot. De koeien bepalen zelf hoe vaak ze willen komen om gemolken te worden! De koeien krijgen brokjes, gras en drinken meer dan 100 liter water per dag. Een keer per jaar hebben de koeien lang verlof om zo fit en uitgerust een kalfje te krijgen. Op het bedrijf kun je het hele jaar kalfjes zien en kom je de driekleur boerderijpoes tegen in de stal. Op de boerderij wordt op een duurzame manier melk geproduceerd. O.a. door zelf stroom op te wekken. We leggen je graag uit hoe dat werkt met zonnepanelen en kringlopen op ons bedrijf.
Bij deze boerderij kun je leren wat erbij komt kijken om de zuivelproducten die je in de supermarkt vindt te produceren. De boerin neemt je mee in een dag van de boer, zodat je alles te weten kunt komen over de dieren, het melken, de verzorging van de kalfjes, de melk en de techniek die we op ons bedrijf gebruiken. En misschien nemen jullie ook nog een kijkje op de akkers.
Een onvergetelijke en leerzame dag!
Doel:
De leerlingen leren alles over het boerenbedrijf, de koeien en de producten die van de boer afkomstig zijn. De kinderen gaan zelf aan de slag met een opdrachtenboek, dus ook samenwerken, informatie opzoeken en verwerken komen aan bod!
Tijdsinvestering:
2 uur
Inhoud:
De lessen worden voornamelijk gegeven op hun locatie op de Mosselweg, mocht je die locatie al bezocht hebben kun je in overleg ook de andere locaties bezoeken. Bij de Zeebiesweg en de Palingweg is de indeling anders en kun je een melkrobot bekijken.
Opmerkingen:
Voor deze activiteit zijn hulpouders/begeleiders benodigd en voor de leerlingen kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen. Per groepje van 5 leerlingen wordt 1 volwassen begeleider gevraagd