<< terug naar het overzicht

MELKVEEBEDRIJF VAN DER WIJNGAARD

Ga mee naar dit familiebedrijf aan de rand van Biddinghuizen. Het bedrijf is een gemengd bedrijf, met zowel melkkoeien met jongvee en akkerbouwproducten..

De zorg voor de koeien en gewassen staat centraal. Daardoor zijn de koeien in staat om elke dag melk te produceren en  groeien er op de akkers het hele jaar door verschillende gewassen.

Daarnaast wordt er op het bedrijf elke dag zonne-energie opgewekt, door zonnepanelen. 

De koeien worden gemolken met een melkrobot. De koeien bepalen zelf hoe vaak ze willen komen om gemolken te worden! De koeien krijgen brokjes, gras en drinken meer dan 100 liter water per dag. Een keer per jaar hebben de koeien lang verlof om zo fit en uitgerust een kalfje te krijgen. Op het bedrijf kun je het hele jaar kalfjes zien en kom je de driekleur boerderijpoes tegen in de stal.
Op de boerderij wordt op een duurzame manier om melk geproduceerd. O.a. door zelf stroom op te wekken. We leggen je graag uit hoe dat werkt met zonnepanelen en kringlopen op ons bedrijf. 

Bij deze boerderij kun je leren wat erbij komt kijken om de zuivelproducten die je in de supermarkt vindt te produceren. De boerin neemt je mee in een dag van de boer, zodat je alles te weten kunt komen over de dieren, het melken, de verzorging van de kalfjes, de melk en de techniek die we op ons bedrijf gebruiken. En misschien nemen jullie ook nog een kijkje op de akker…

Een onvergetelijke en leerzame dag!

Doel:

De leerlingen leren alles over het boerenbedrijf, de koeien en de producten die van de boer afkomstig zijn. De kinderen gaan zelf aan de slag met een opdrachtenboek, dus ook samenwerken, informatie opzoeken en verwerken komen aan bod!

Tijdsinvestering:

2 uur

Opmerkingen:

Voor deze activiteit zijn hulpouders/begeleiders benodigd en voor de leerlingen kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen. Per groepje van 5 leerlingen wordt 1 volwassen begeleider gevraagd

nieuw
Organisatie
Melkveebedrijf van der Wijngaard
Type
Ga mee op pad en ontdek unieke plekken
Niveau
groep 1 t/m 8, voortgezet onderwijs (onderbouw)
Plaats
Mosselweg 27, 8256 RA Biddinghuizen
Kosten
€50,- per groep (Dankzij de subsidie van ZuivelNL kan deze les voor deze mooie prijs worden aangeboden, reguliere prijs €175,-)
Kerndoelen
Kerndoel 1: Informatie verwerven
Kerndoel 4: Informatie opzoeken
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Domeinen
Voeding
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Samenwerken;Probleemoplossend vermogen;Kritisch denken
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger4. Kwaliteitsonderwijs15. Leven op het land
Trefwoorden
Boerderijeducatie
Melkvee
Koeien
Zuivel
Boerderij
Melken
Koe
Melk
Duurzaam