Natuur en Milieu Educatie Catalogus CNME

Energie besparen

Gastles door een Energiebespaarder van CNME

Waar de verwarming aan staat, wordt energie verbruikt. Ook voor het gebruik van elektrische apparaten, op school en thuis, is energie nodig. En wat dacht je van een lekkere warme douche? Het gebruiken energie is zó vanzelfsprekend, maar kan vaak veel slimmer. En zuiniger! Dat betekent dat we geld kunnen besparen als we minder energie verbruiken, én dat is ook nog eens goed voor het milieu.

Een Energiebespaarder van CNME komt naar je toe gaat aan de slag met energiebesparing in de klas en thuis. Na een introductie waarin wordt uitgelegd wat energie is, onderzoeken leerlingen samen waar er al gauw (te) veel energie wordt verbruikt en waarop er makkelijk bespaard kan worden. Ook worden zij op weg geholpen hoe slim om te gaan met energie en om zelf keuzes hierin te maken. Tijdens de les krijgen leerlingen daarnaast alle informatie mee voor ouders om thuis aan de slag te gaan met energiebesparing. Door het samen te doen maken we het makkelijker. En leuk! Doet jouw klas ook mee?

Inhoud:

Achtergrondinformatie

Sinds 2022 zijn er in Maastricht Energiebespaarders actief. Dit zijn medewerkers van CNME die zijn opgeleid om bij huishoudens thuis advies te geven over energiebesparing. In een tijd waarin gas- en elektriciteitsprijzen onzeker zijn en we ook rekening willen houden met het klimaat, is de hulp van een Energiebespaarder een simpele en persoonlijke manier om samen stappen te zetten en meteen ook te geld besparen op de energierekening. Een Energiebespaarder geeft niet alleen tips, maar brengt ook producten mee op huisbezoek, zoals tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen, en helpt deze te installeren wanneer dat nodig is.
CNME wil niet alleen volwassenen bereiken;  kinderen zijn in de huidige ‘energie(armoede) opgave’ nog veel belangrijker. Het bewust omgaan met energie, en dus met (fossiele) brandstoffen en duurzame alternatieven, is leerzaam. En met de praktische tips van Je Energiebespaarder is het  bovendien veel eenvoudiger dan je denkt! Daarom gaan de Energiebespaardersvan CNME  ook naar de scholen toe.
www.cnme.nl/energiebespaarder

Doel:

  • De leerlingen weten wat energie is en welke (fossiele en duurzame) energiebronnen er zijn
  • De leerlingen weten waarom energie besparen noodzakelijk is hoe ze thuis energie kunnen besparen
  • De leerlingen kunnen anderen advies of suggesties geven over energie besparen in huis
  • De leerlingen ervaren dat het leuk is om samen met energie besparen bezig te zijn

Tijdsinvestering:

1,5 uur per klas

Opmerkingen:

Energielessen van de Energiebespaarder van CNME zijn gratis.
Beschikbaar voor groep 5/m 8. Neem voor info contact op met:
Maartje Meessen: 06-83394024 / maartje.meessen@cnme.nl
Carole van der Put: 06-18722966 / carole.vanderput@cnme.nl

Duurzame ontwikkelingsdoelen

1. Geen armoede4. Kwaliteitsonderwijs7. Betaalbare en duurzame energie

21e eeuwse vaardigheden:

Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken, Creatief denken, Probleem oplossen, Informatievaardigheden
Organisatie
CNME Maastricht en regio
Niveau
groep 5 t/m 8
Periode
hele jaar
Plaats
in de klas
Kosten
Gratis voor scholen in de gemeente Maastricht. Daarbuiten op offertebasis.