AARDAPPEL, UI, SUIKERBIET EN TARWE!
Het is tijd om met je laarzen door de klei te stampen en kennis te maken met een echt akkerbouwbedrijf! Ontdek waar groentes vandaan komen, hoe ze groeien en hoe de boer deze uit het land naar jouw bord krijgt. Bezoek een van de Flevolandse akkerbouwers en help een handje mee.
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen weten waar het eten vandaan komt. Het besef dat voedsel een hele reis aflegt voordat het op je bord ligt vinden wij belangrijk om over te dragen. Er wordt veel voedsel in de Flevolandse polder gekweekt. Het is een prachtige ervaring om oog in oog te staan met de groentes die iedereen op zijn bord vindt.
De boerderijen die je kunt bezoeken zijn aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Voor meer informatie kijk op: https://www.boerderijeducatienederland.nl/
Doel:
De leerling maakt kennis met een echt akkerbouwbedrijf en leert waar het eten uit de supermarkt vandaan komt.
Tijdsinvestering:
1,5 uur
Verdere benodigdheden:
Kleding en schoenen die tegen een stootje kunnen.
Inhoud:
Deze boerderij van Boerin Ester en Boer Arjan een akkerbouwbedrijf waar uien, suikerbieten, aardappelen en tarwe wordt verbouwd. Afhankelijk van de periode van het bezoek hoor je hoe het verbouwen en oogsten van deze producten in zijn werk gaat.
Hieronder zie wat er elke maand gebeurd op het land en het erf:
# Januari: de aardappelen, uien en tarwe is opgeslagen in de schuren, leuk om te bekijken.Verder wordt er machine onderhoud gepleegd.
# Februari: zijn de gewassen ook nog opgeslagen en wordt er pootgoed gesorteerd en gesneden.
# Maart: machine onderhoud en liggen de gewassen nog in de schuur
# April: Tijd om de bieten, uien te zaaien. Aardappelen worden gepoot en later de ruggen gevreesd. De uien van vorig seizoen die opgeslagen lagen in de schuur worden afgeleverd.
# Mei: liggen de aardappelen en tarwe nog steeds opgeslagen en is het tijd om te schoffelen en kunstmest te strooien over de gewassen op het land.
# Juni: Tijd om de gewassen te beregenen en worden de opgeslagen aardappelen afgeleverd en opgehaald.
# Juli: Beregenen en onkruid wiedden en kunstmest strooien.
# Augustus: Tarwe combinen en stropersen en opslaan. Beregenen en cultiveren, sleepslangen (natuurlijke mest) en groenbemester zaaien.
# September: Tijd om aardappelen te rooien en in te schuren en voor de pootaardappelen hetzelfde. ook worden de uien gerooid en ingeschuurd.
# Oktober: Ploegen, tarwe zaaien, bieten rooien en spitten.
# November: gebruikte machines grondig schoonmaken, en nakijken, ploegen en slotenonderhoud.
# December: Gerooide bieten afdekken en de laatste bieten rooien en de machine schoonspuiten.
Opmerkingen:
Voor deze activiteit zijn hulpouders/begeleiders benodigd en voor de leerlingen kleding en schoenen die vies mogen worden en tegen een stootje kunnen.