Home

NMEGids Educatieaanbod Groene Weelde

water, energie en klimaat

BLAUW GROEN! 7-8, GASTLES

Klimaatadaptatie Lessenreeks van 2 lessen.

Momenteel is zo’n tachtig procent van de Nederlandse schoolpleinen nog een stenen woestijn.

Een schoolplein kan zoveel meer zijn dan een pauzeplaats. Een groene plek vol beleving en mogelijkheden voor (natuur)educatie, voor het vergroten van biodiversiteit, als leerplek voor voedsel én als klimaatmaatregel! Over dat laatste gaat deze les. Over het ontwerpen van een waterproof groen klaslokaal in de buitenruimte.

Blauw-Groen! Groen zijn de bomen, struiken en planten, blauw is het water. Een groenblauw schoolplein is een schoolplein dat groen en klimaatvriendelijk is.

De kinderen gaan een ontwerp maken voor hun schoolplein.

Les 1  De leerlingen gaan een maquette van het schoolplein maken onder leiding van de vakdocent. Ze observeren het plein en de verschillende zones.

Les 2  De vakdocent gaat buiten met de groep aan het werk. In zand en met natuurlijke materialen maken de leerlingen een ontwerp voor hun schoolplein.

Deze les is ook in te zetten als voorbereiding op het aanleggen van een natuurlijk schoolplein bij de school.

Opmerkingen:

Beeldende leerlijn

De Leerlijn Natuur-Cultuur is onderdeel van een beeldende leerlijn en het resultaat van de samenwerking tussen de cultuurcoaches van BindkrachtVHL en Groene Weelde. Je kunt deze les(sen) met vakdocent inkopen.

Wij gaan in overleg met de cultuurcoaches over mogelijkheid van het inzetten van de vakdocent vanuit CmK. De cultuurcoaches plannen de lessen in overleg op school in. Je ontvangt ook de lesbrief om daarna zelf deze les(sen) te kunnen geven.

Aanbod
Leerlijn Natuur-Cultuur
Voor wie
groep 7, groep 8, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw)
Wanneer
Op aanvraag
Waar
Eigen klas - schoolplein
Door wie
Natuurdocent en Vakdocent groene schoolpleinen, Roel Crul
Kosten
Inkoop met vakdocent €65,00 per les (2x). Beeldende leerlijn; in overleg met BindkrachtVHL is de kunstvakdocent in het kader van deskundigheidsbevordering in te zetten
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 42: Natuurkundige verschijnselen
Kerndoel 43: Weer en klimaat
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Kerndoel 48: Omgang met water
Kerndoel 50: Kaart en atlas
Domein
Water, Energie & Klimaat
SDG's
3. Goede gezondheid en welzijn6. Schoon water en sanitair11. Duurzame steden en gemeenschappen12. Verantwoorde consumptie en productie14. Leven in het water15. Leven op het land