<< terug naar het overzicht

Amsterdamse voedselbosonderzoekers - Jeugdland - Oost

De Amsterdamse Voedselbosonderzoekers

Elke dag eten we groente en fruit. Wereldwijd zijn er veel monden om te vullen. Waar komt al dat plantaardige voedsel eigenlijk vandaan? En wat is er allemaal voor nodig om het te laten groeien? 

In een voorbereidend filmpje legt Voedselboswachter Kirian uit hoe het meeste van ons plantaardige voedsel momenteel wordt verbouwd en waarom dat heel efficiënt is. Maar door het veelvuldig gebruik van kunstmest en pesticiden zitten er ook uitdagingen aan verbonden: verschraling van de grond, achteruitgang van de biodiversiteit en de kwetsbaarheid van de oogst.  

In een Voedselbos probeert men het op een andere manier. Hoe en of dat werkt, onderzoeken de leerlingen in teams tijdens de les. De leerlingen verrichten metingen, maken hierbij afwegingen, noteren de resultaten en delen deze met de rest van de groep. Samen proberen we vast te stellen of een Voedselbos waarde heeft voor Amsterdam. Ook nemen we de tijd om het Voedselbos te beleven, nieuwe eetbare planten te ontdekken, en samen een Voedselbossoep te maken! 

Bij de les hoort een filmpje, die u ter voorbereiding op school kunt tonen. 

In een verwerkingsles kunnen leerlingen zich verder in het thema verdiepen via verschillende ontwerp- of adviesopdrachten. 

Doel

  • Leerlingen weten wat een voedselbos is en kennen de voor- en nadelen van deze vorm van voedselproductie.
  • Leerlingen kunnen kleine onderzoeken in teamverband uitvoeren en de werkwijze en resultaten delen.
  • Leerlingen vormen een mening over de verschillende vormen van plantaardige voedselproductie en de waarde van een Voedselbos voor Amsterdam.

Tijdsinvestering

1,5 uur + reistijd

Verdere benodigdheden

Het is noodzakelijk om naast uzelf twee extra begeleiders te regelen.

Opmerkingen

  • Checkt u vooraf of er leerlingen zijn met een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen of bijensteken en neemt u passende maatregelen?
  • Stichting Jeugdland vindt het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen. Heeft u (een) kind(eren) in de klas die minder of niet goed ter been zijn? Meld dit bij uw reservering, dan bespreken we graag de opties over hoe we de les voor álle kinderen plezierig kunnen maken.
Leverancier
Jeugdland
Type
Lessen op natuurlocatie
Thema
biodiversiteit, dieren, duurzaamheid, energie, klimaat, landschap, milieu, natuur, planten, voeding, water, seizoenen
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8
Periode
April t/m oktober
Plaats
Jeugdland, Valentijnkade 131, 1095 KH Amsterdam
Uitvoering door
Educatief medewerker van Jeugdland + groepsleerkracht
Kosten
Groep 8 geen kosten (onderdeel van basisprogramma NME van Gemeente Amsterdam. Groep 6 en 7: 135 euro. Met een eigen bijdrage van de school is deze les ook te combineren met een lunch / speelmiddag op de rest van het terrein van Jeugdland
Kerndoelen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen