Een bezoek aan Geofort in de herfst- en wintermaanden:
GeoFort heeft een breed educatief programma voor groep 5 t/m 8 en voortgezet onderwijs. In kleine groepen gaan de leerlingen aan de slag met verschillende modules van 45 minuten. Zij bieden een programma met afwisseling van begeleide activiteiten en vrije activiteiten, zodat spelen, onderzoeken, leren en samenwerken hand in hand gaan.
Ook in de natte herfst- en koude wintermaanden kun je op schoolreis naar GeoFort.
Voor scholen uit West Betuwe is deelname in de in deze maanden gratis.
Voor scholen uit Vijfheerenlanden zijn er sterk gereduceerde kosten. Deelname is €5.00 per leerling in de herfst- en wintermaanden.
De voorbeelden van de lessen hieronder, afhankelijk van de groepsgrootte en samenstelling, kunnen worden ingezet:
1. Klimaat Experience
Leerlingen kunnen zich uitleven met de verschillende onderdelen van Klimaat Experience. Alle onderdelen van deze module worden uitgelegd en aangewezen door een begeleider van het fort, daarna gaan de leerlingen in kleine teams uiteen om deze zelf te ontdekken.
Klimaatdoolhof
Weet jij te ontsnappen uit het Klimaatdoolhof? Kies je eigen niveau om de klimaatvraagstukken (hitte, droogte, overstromingen en zeespiegelstijging) op te lossen en kraak de code om uit het doolhof te ontsnappen!
Expedition Earth
De leerlingen maken kennis met een duurzame energiebron: aardwarmte. Stap in de lift die bijna 6.000 km dwars door de aarde heen boort. Onderweg zie je verschillende aardlagen. Verrassend is dat de aarde diep van binnen veel meer warmte produceert dan je denkt.
Rising Risk
Wat als de zeespiegel 20 meter stijgt? Stap op het drijvende eiland en bekijk dit toekomstscenario. Op een grote kaart van West-Europa van 10 bij 15 meter zie je met eigen ogen welke kuststroken onder water komen te liggen bij een zeespiegelstijging van 20 meter. Eindhoven ligt aan zee en Amersfoort is een eiland geworden.
2. Dynamische Globe
De aarde is constant in beweging. Leerlingen leren in deze module hoe continental drift onze aarde heeft veranderd in de loop der tijd en hoe de beweging van de platen zorgt voor vulkanisme en aardbevingen.
In groepjes werken leerlingen aan een opdracht waarvan de oplossing te vinden is in de aardbevingszaal. Neem een kijkje in het verleden, heden en toekomst met de interactieve 4D-globe en ga aan de slag met aardbevingsbestendig bouwen!
3. Stop de klimaatklok
Stop de klok is een spannend spel waarbij de leerlingen de strijd aangaan tegen de tijd. De leerlingen moeten hun weg op het forteiland vinden door middel van coördinaten. Wanneer ze de gevonden hebben, krijgen ze een code op de Klimaatklok op tijd te stoppen. Winnen ze deze strijd?