<< terug naar het overzicht

ALMERE MEET WATER

Almere Meet Water is een onderzoeksproject in samenwerking met de gemeente Almere en Aeres Hogeschool. Leerlingen en studenten doen onderzoek naar waterkwaliteit in Almere en werken aan advies om het water in en rondom Almere te verbeteren. Een leskist bevat alle benodigde middelen om waterkwaliteit onderzoek te doen voor 15 groepen leerlingen, inclusief meetstrips voor chemische tests. 

Doel:

  1. De bewustwording van inwoners vergroten over de noodzaak van (schoon) water.
  2. Data verzamelen over het verloop van de waterkwaliteit op verschillende meetlocaties, met studenten, leerlingen en inwoners.
  3. Ontwikkelen van advies over verbetering van waterkwaliteit in en rondom Almere.

Tijdsinvestering:

Geleverd lesmateriaal is voldoende voor onderzoeken van 8-10 weken

Inhoud:

De geleverde leskist bevat alle benodigde materialen om onderzoek te doen naar waterkwaliteit in de volgende categorieën:

  • Tempratuur
  • Doorzicht
  • Kleur
  • Ammonium
  • Nitriet/nitraat
  • Afval

Opmerkingen:

Scholen kunnen in overleg met Stad & Natuur een startbijeenkomst organiseren op school met een introductie over waterkwaliteit. 

Organisatie
Stad & Natuur
Type
VO Projectweken en lesprogramma's
Niveau
voortgezet onderwijs (onderbouw), voortgezet onderwijs (bovenbouw)
Periode
van april tot en met oktober
Kosten
€100,- per leskist
Kerndoelen
Kerndoel VO 28: De leerling leert vragen over natuurwetenschappelijke, technologische en zorggerelateerde onderwerpen om te zetten in onderzoeksvragen, een dergelijk onderzoek over een natuurwetenschappelijk onderwerp uit te voeren en de uitkomsten daarvan te presenteren.
Kerndoel VO 29: De leerling leert kennis te verwerven over en inzicht te verkrijgen in sleutelbegrippen uit het gebied van de levende en niet-levende natuur, en leert deze sleutelbegrippen te verbinden met situaties in het dagelijks leven.
Kerndoel VO 30: De leerling leert dat mensen, dieren en planten in wisselwerking staan met elkaar en hun omgeving (milieu), en dat technologische en natuurwetenschappelijke toepassingen de duurzame kwaliteit daarvan zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.
Kerndoel VO 35: De leerling leert over zorg en leert zorgen voor zichzelf, anderen en zijn omgeving, en hoe hij de veiligheid van zichzelf en anderen in verschillende leefsituaties (wonen, leren, werken, uitgaan, verkeer) positief kan beïnvloeden.
Kerndoel VO 36: De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een beargumenteerd standpunt in te nemen en te verdedigen, en daarbij respectvol met kritiek om te gaan.
Domeinen
Natuur
Duurzame ontwikkelingsdoelen
6. Schoon water en sanitair9. Industrie, innovatie en infrastructuur11. Duurzame steden en gemeenschappen14. Leven in het water