Inspiratiebijeenkomst voedseleducatie en wereldburgerschap - 25 september 2024
De verborgen verhalen van maïs: het gouden zaad
ANMEC en De Smaakt te Pakken organiseren op woensdag 25 september 2024 een inspiratiebijeenkomst voedseleducatie en wereldburgerschap op Stadsboerderij Osdorp. Tijdens deze middag voor educatie professionals, staat het gewas maïs centraal. Esther Boukema neemt ons mee in het rijke en diepgaande verhaal van maïs, dat onze identiteit als mens en wereldburger weerspiegelt. Ontdek hoe je deze kennis een plek geeft in jouw onderwijs.
Ingrediënten van het programma
Meld je aan via dit formulier.
Doel
Ontdekken hoe je voedselthema's zoals maïs en wereldburgerschap een plek geeft in ervaringsgericht onderwijs.
Opmerkingen
ANMEC en De Smaak te Pakken organiseren deze inspiratiesessie voor de doelgroep Amsterdamse scholen, kinderopvang en buitenschoolse talentontwikkeling. Er is plek voor max. 25 deelnemers. Bij grote belangstelling krijgen deelnemers uit Amsterdam voorrang.
Inhoud
13.00 Aankomen, de tuin is open. Koffie, thee en Zuid-Amerikaans zoet
13:30 Introductie in het teeltproces van kiem tot kolf
In de tuin vertellen we het verhaal van de drie zusters (Milpa) van deze, de eeuwenoude inheemse gewassenteelt. Er zijn foto’s en observaties van het groeiproces en de oogst van inheemse mais (groen, zwart en rood), pompoen en bonen en we gaan in gesprek over wederkerigheid in voedselproductie.
14:00 Zintuigelijk beeldverhaal; een interview met maïs.
Esther neemt jullie mee op een reis die begint in Zuid-Amerika. Het verhaal van de maisgoden, de Inca’s en Azteken tot aan de rol van Mais in onze cultuur. Het beeldverhaal wordt ondersteund door muziek.
15:00 Pauze en muziek, rondkijken op de Stadsboerderij, inspiratietafels van de NatuurMEdiatheek, aanbod van De Smaak te Pakken en producten van lokale ondernemers uit Amsterdam en Meso-Amerika.
15:15 Hoe kun je met kinderen met dit verhaal aan de slag?
Kinderen betrekken bij wederkerigheid en het verhaal van Mais. Welke rol speelt cultuureducatie hierbij? Esther introduceert het voedselschatkistje en verschillende manieren om hiermee verder te gaan. Een gezamenlijke brainstorm voor educatiekansen bij jou in de schoolomgeving.
16.00 Meso-Amerikaanse demo, storytelling en kookworkshop met Karla en Andres
De Mexicaanse onderneemster Karla Plancarte, oprichtster van de eerste Tortilleria van Nederland, Tortilleria Taiyari, en de Colombiaanse chef-kok Jara Andres, bekend van Jara Salsa en boer bij Stadsgroenteboer, nemen je mee op een culinaire reis. Karla demonstreert hoe je traditioneel blauw maïsdeeg bewerkt en maakt hierbij gebruik van authentieke tortillapersen. Andres deelt zijn kennis over de unieke smaken van zijn salsa's en het integreren van lokale Nederlandse producten binnen de Latijns-Amerikaanse keuken, waaronder zijn eigen creatie 'flava mole', een mole van tuinbonen.
Naast deze culinaire ontdekkingen zullen Karla en Andres ook ingaan op hun persoonlijke connectie met Meso-Amerikaans eten, cultuur en waarden. Ze vertellen over de rijke voedseltradities en het onderwijs in Meso-Amerika. Natuurlijk wordt er samen geproefd en is er ruimte voor een gesprek over voedselcultuur en tradities.
17:00 Oefenen van waardering van voedsel en dankzeggen maakt ons blij
We sluiten af door een offer van zaden te maken om zo weer iets terug te geven aan de aarde en dankbaarheid te tonen voor het oogstseizoen.
Eet mee in de Buurtkeuken
Aansluitend op de bijeenkomst opent om 17:30u de Buurtkeuken op de Stadsboerderij. Karin van de buurtkeuken kookt die avond in Meso-Amerikaanse Stijl. Ze gebruikt de groenten uit de Milpa; de pompoen, de bonen en de mais van de kolf. Karin gebruikt hierbij de tortilla's van Karla en de 'fava mole' van Andres. Wil je mee eten? Meld je dan apart aan voor de buurtkeukenmaaltijd via Buurtkeuken Osdorp - Stadsboerderij Osdorp. Let op, reserveer snel, er is slechts beperkt plek.