<< terug naar het overzicht

Klimaateducatie bijeenkomst voor VO docenten 15 oktober 2024

Ons klimaat verandert, we hebben te maken met steeds meer weerextremen zoals hittestress, droogte, overstromingen en wateroverlast. Ook leerlingen krijgen hiermee te maken en zullen gaan bijdragen aan oplossingen om overlast en schade te beperken. Met de Inspiratiekaarten Klimaatadaptatie, de Wateroverlasttafel en het Urbo3D Klimaatspel (een serious game over klimaatadaptatie in de Rivierenbuurt) kun je vanuit verschillende vakken en invalshoeken het thema behandelen in de klas.

Bijeenkomst voor docenten: 15 oktober, 16.30-18.00u
We nodigen je uit in de Natuurmediatheek van ANMEC om kennis te maken met onze educatiematerialen over klimaatadaptatie. Ervaar zelf hoe je het online Klimaatspel speelt en in kunt zetten bij aardrijkskunde, economie, biologie of vakoverstijgend voor kerndoelen burgerschap (maatschappelijke vraagstukken). Duurzame docent Felix Spee, die het Klimaatspel al speelde met zijn derde klassen, deelt zijn ervaringen. Ontmoet collega’s en wissel uit over klimaateducatie in de klas.

Opmerkingen

Aanmelden kan tot donderdag 10 oktober via dit formulier. Er is plek voor minimaal 6 en maximaal 36 deelnemers.

Meer informatie:

  • Serious Game Klimaatadaptatie – Urbo3D Klimaatspel - In 2024 kunnen 5 Amsterdamse VO scholen het Klimaatspel gratis spelen, dankzij een subsidie van Amsterdam Weerproof (t.w.v. €500,- per school).
  • Inspiratiekaarten Klimaatadaptatie - Docenten op de middelbare school voor de vakken Kunst, Natuurkunde/Scheikunde/Wiskunde, Maatschappijleer, Biologie, Nederlands/Engels en Aardrijkskunde kunnen dit materiaal direct in de les gebruiken.
  • Wateroverlast tafel – Illustreert de wateroverlast die ontstaat bij piekbuien en maakt duidelijk dat het aanpakken van deze maatschappelijke uitdaging een taak is voor iedereen: gemeente, waterschap en bewoners. Te leen bij de Natuurmediatheek.
  • Hozen en lozen bordspel - Een educatief waterbordspel over polders, dijken, molens, drinkwater, riool en waterbeheer. Hoe meer je van water afweet hoe groter de kans dat je wint! Dit spel is dus goed te gebruiken na een project over water. Te leen bij de Natuurmediatheek.

Inhoud

16.30u Welkom, toelichting op diverse klimaateducatie producten door Amsterdam Weerproof en ANMEC Natuurhub

16.45u Klimaatspel: uitleg en spel spelen (in groepjes van 3 docenten) en Wateroverlast tafel: uitleg en simuleren stortbuien

17.30u Spel nabespreken, uitleg over aanvragen educatieproducten; onderling uitwisselen over klimaateducatie

18.00u Einde

Type
Bijeenkomst
Thema
burgerschap, duurzaamheid, klimaat
Niveau
voortgezet onderwijs (onderbouw), voortgezet onderwijs (bovenbouw), volwassenen
Periode
15 oktober 2024
Plaats
ANMEC Natuurmediatheek, Plantage Middenlaan 2E, Amsterdam
Kosten
deelname is gratis, wel graag even aanmelden