terugterug naar het overzicht

LESKIST KAAS MAKEN

Hoofddoel is dat de leerlingen leren hoe kaas gemaakt wordt. In de klas maken 6 groepjes leerlingen elk een kaasje. Het vergt vooraf even tijd om je in te lezen. Het maken van kaas is niet zo heel moeilijk als het recept maar goed gevolgd wordt. Leerlingen ervaren welke handelingen nodig zijn om van melk tot kaas te komen. Kaas maken kost je een dagdeel! De rauwe melk (5 liter voor één kaasje en een beetje karnemelk) moet je zelf regelen, dus die melk moet je (laten) reserveren en halen bij een boerderij. Tenminste één hulpouder regelen om het kaas maken te begeleiden werkt prettig. Zeker bij het brandschoon maken voor en na gebruik zijn een paar extra handen prettig.
Door dit lespakket kun je evt. aandacht besteden aan het verschil tussen gewone en biologisch producten. De leerlingen zetten in dat geval een onderzoekje op waarbij ze mensen uit hun omgeving naar hun mening vragen over biologische producten.
 

Doel:

De leerlingen weten wat je moet doen om van melk kaas te maken, doordat ze het aan den lijve ondervinden.
Indien de leerkracht daaraan aandacht heeft besteed weten de leerlingen wat biologische producten zijn en hebben zij over dit onderwerp van gedachten gewisseld en zich een mening gevormd.

Tijdsinvestering:

Met het kaasmaken ben je één dagdeel intensief bezig.

Verdere benodigdheden:

Er moet verse melk gehaald worden bij de boer of  kaasboerderij. Adressen van boeren en kaasboerderijen staan achterin het draaiboek en in de reserverings- en herinneringsmail. 

Opmerkingen:

De materialen zitten in 2 grote kisten. Verder krijg je mee: 3 kaaspersen, calciumchloride, kaascoating en stremsel. Rauwe melk koop je bij een kaasboerderij, bijvoorbeeld bij 'De Kopermolen'. I.v.m. het bereiden van voedsel is hygiëne erg belangrijk. Controleer vooraf of alle materialen goed schoon zijn.
Zorg dat de leskist na gebruik helemaal schoon en droog wordt ingeleverd, anders worden er schoonmaakkosten gerekend.

Organisatie
CNME Landgoed Schothorst
Type
Leskisten
Niveau
groep 7, groep 8
Periode
hele jaar
Plaats
op school
Kosten
De kosten vallen binnen het abonnement.
Kerndoelen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Trefwoorden
productie
voeding
Informatie
Bekijk bestanden