Logo Natuurlijk Wijzer!
<< terug naar het overzicht
Foto bij item
Voeding

SMAAKLESSEN

Ontdek meer over voeding door ervaringsgericht lesmateriaal. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten.

Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt? Smaakt een biologische appel anders dan een gewone? En wie durft rode appelmoes te proeven? Smaaklessen is hét lesprogramma over smaak en eten voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Leen de Smaakleskist en ga met de hele school óf enkele klassen op ontdekkingstocht in de wereld van ons eten.

De smaakleskist bevat voldoende materiaal om schoolbreed aandacht te besteden aan het belang van gezonde voeding, smaak van voeding en de herkomst van voeding. Het is een mooi uitgevoerd lesprogramma, die zijn waarde op veel scholen al heeft bewezen.

Smaaklessen is hét lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8. Binnen Smaaklessen staat het beleven van voedsel centraal. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Smaaklessen hoopt dat kinderen zo, vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid, leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.

In de Smaakleskist vindt u de verzamelmap met lerarenhandleidingen. Per groep is er één handleiding, met hierin vijf lessen. Voor de kleuterbouw zijn er negen lessen in totaal. Per keer duren de lessen gemiddeld 45-60 minuten. In alle groepen komen vijf thema’s aan bod:

  • Smaak: Wat is smaak? Wat zijn de hoofdsmaken? Welke zintuigen heb je? Durf je nieuwe soorten eten te proeven?
  • Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig? Waarom heeft je lijf meer aan fruit, groente en brood dan aan chips en roze koeken?
  • Voedselproductie: Smaaklessen gaat ook over de herkomst van eten en de voedselketen. Welke weg heeft je eten afgelegd voor het op je bord terecht kwam? Hoe zit het met eten en duurzaamheid?
  • Consumentenvaardigheden: Kinderen leren spelenderwijs over hun invloed als consument. Wat kun je in de winkel kopen? Wat staat op het etiket? Waar let je op? Hoe voorkom je dat je eten verspilt?
  • Koken: Tijdens de laatste les koken de kinderen samen. Zij ontdekken proefondervindelijk dat bij eten ook sociale vaardigheden horen, zoals tafelmanieren.

Inhoud leskist

Naast de lerarenhandleidingen vindt u in de leskist materialen om de smaakproefjes en kookopdrachten mee uit te voeren, zoals bestek, keukenhulpjes en een keukenweegschaal.
 

Digitale extra’s

Bij elke Smaakles hoort een opdracht op het digitale schoolbord. Daarnaast zijn er digitale extra’s, zoals creatieve opdrachten, filmpjes, handige illustraties en foto’s te vinden in het online inspiratieboek. Zie hiervoor www.smaaklessen.nl.

Doel:

De Smaakleskist heeft als doel kinderen gevoelig te maken voor een nieuwe beleving van voedsel. Hiermee raken ze hopelijk meer geinteresseerd in waar hun voedsel vandaan komt en naar het verhaal achter het product, eetcultuur, ambachtelijkheid en tradities. De kist wil kinderen tevens bewust maken van de invloed die hun eigen voedselkeus heeft op hun eigen gezondheid en duurzame voedselkeus.
 

Verdere benodigdheden:

 enkele producten moet de leerkracht zelf aanschaffen (bv verse kruiden)

Thema
voeding
Niveau
buitenschoolse opvang, groep 1 t/m 8
Type
Leskist
Kosten
€25,-
Periode
gehele jaar
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger3. Goede gezondheid en welzijn
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Plaats
In de klas
Domeinen
wijzelf
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren;Samenwerken;Sociale en culturele vaardigheden;Zelfregulering
Informatie
Bekijk bestanden