Ontdek meer over voeding door ervaringsgericht lesmateriaal. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten.
Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt? Smaakt een biologische appel anders dan een gewone? En wie durft rode appelmoes te proeven? Smaaklessen is hét lesprogramma over smaak en eten voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Leen de Smaakleskist en ga met de hele school óf enkele klassen op ontdekkingstocht in de wereld van ons eten.
De smaakleskist bevat voldoende materiaal om schoolbreed aandacht te besteden aan het belang van gezonde voeding, smaak van voeding en de herkomst van voeding. Het is een mooi uitgevoerd lesprogramma, die zijn waarde op veel scholen al heeft bewezen.
Smaaklessen is hét lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8. Binnen Smaaklessen staat het beleven van voedsel centraal. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Smaaklessen hoopt dat kinderen zo, vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid, leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.
In de Smaakleskist vindt u de verzamelmap met lerarenhandleidingen. Per groep is er één handleiding, met hierin vijf lessen. Voor de kleuterbouw zijn er negen lessen in totaal. Per keer duren de lessen gemiddeld 45-60 minuten. In alle groepen komen vijf thema’s aan bod:
Inhoud leskist
Naast de lerarenhandleidingen vindt u in de leskist materialen om de smaakproefjes en kookopdrachten mee uit te voeren, zoals bestek, keukenhulpjes en een keukenweegschaal.
Digitale extra’s
Bij elke Smaakles hoort een opdracht op het digitale schoolbord. Daarnaast zijn er digitale extra’s, zoals creatieve opdrachten, filmpjes, handige illustraties en foto’s te vinden in het online inspiratieboek. Zie hiervoor www.smaaklessen.nl.
Doel:
De Smaakleskist heeft als doel kinderen gevoelig te maken voor een nieuwe beleving van voedsel. Hiermee raken ze hopelijk meer geinteresseerd in waar hun voedsel vandaan komt en naar het verhaal achter het product, eetcultuur, ambachtelijkheid en tradities. De kist wil kinderen tevens bewust maken van de invloed die hun eigen voedselkeus heeft op hun eigen gezondheid en duurzame voedselkeus.
Verdere benodigdheden:
enkele producten moet de leerkracht zelf aanschaffen (bv verse kruiden)