<< terug naar het overzicht

Lente (groep 5-7)

alles draait om de zon i/h Heempark

De leerlingen onderzoeken met denk- en doe opdrachten wat er in de natuur gebeurt in de lente. Centraal staat de zon, die voor steeds langere dagen en hogere temperaturen zorgt en daarmee de lenteverschijnselen aanjaagt.

Thema's die aan bod komen zijn: vogels nestelen, knoppen springen open, planten groeien, zaden ontkiemen en insecten ontwaken.

Bij aankomst krijgen jullie een korte inleiding van een medewerker van De Papaver en worden de opdrachten, materialen en opzet van de excursie uitgelegd. Daarna nemen jullie de bolderkar vol spullen mee naar het Heempark, waar de opdrachten uitgevoerd worden!

De klas kan worden opgedeeld in maximaal 6 groepjes. Ieder groepje heeft een begeleider nodig die ze ondersteunt bij het uitvoeren van alle opdrachten.

Doel:

De leerlingen onderzoeken met denk- en doe opdrachten wat er in de natuur gebeurd in de lente. Centraal staat de zon, die voor steeds langere dagen en hogere temperaturen zorgt en daarmee de lenteverschijnselen aanjaagt.

Thema's die aan bod komen zijn: vogels nestelen, knoppen springen open, planten groeien, zaden ontkiemen en insecten ontwaken.

Tijdsinvestering:

De excursie duurt 1 tot 1,5 uur.

Verdere benodigdheden:

geen

Inhoud:

Er zijn 6 opdrachten en een reserveopdracht die allemaal buiten, in het Heempark plaatsvinden. 

De opdrachten zitten elk in een tas, voorzien van opdrachtkaart en indien nodig een aantal materialen. Volgens het systeem van ster-opdrachten halen de groepjes telkens een nieuwe opdracht vanuit het midden van het park en voeren die uit.

De 6 opdrachten zijn elk verdeeld in een Denk- en Doe-opdracht. Meestal hoeft er bij een doe-opdracht niets te worden opgeschreven.

Het begin van de excursie vindt plaats met de hele klas, daarna gaan de kinderen in 6 kleine groepjes verder. De volgorde waarin de opdrachten worden uitgevoerd is willekeurig.

buiten
Leverancier
Duurzaamheidscentrum De Papaver
Type
Excursie
Niveau
groep 5, groep 6, groep 7
Periode
maart-mei
Plaats
in het Arboretum-Heempark bij De Papaver
Uitvoering door
Leerkracht en ouders
Kosten *
Scholen binnen gemeente Delft & Pijnacker Nootdorp: €0,- Buiten deze regio: € 40,-
Kerndoelen
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen

* Voor scholen uit Delft en Pijnacker-Nootdorp is een deel van het NME-aanbod gratis. Lees hier verder