Kaas maken
van koe tot kaas
Kaas koop je in de winkel of bij de kaasboer, maar hoe wordt die kaas eigenlijk gemaakt? En wat zit er precies in?
Met deze leskist maken de leerlingen kennis met het ambacht kaas maken. Ze leren welke ingrediënten nodig zijn om kaas te maken en waar deze ingrediënten vandaan komen. Tijdens gaan de leerlingen echt aan de slag met het maken van kaas. Als alle stappen goed bewandeld worden, heb je aan het eind van de les een zelfgemaakt mini-kaasje.
Kijk alvast de video van Het Klokhuis:
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/457/Kaas
Doel:
De leerlingen;
Tijdsinvestering:
75-100 minuten
Verdere benodigdheden:
Waar je zelf voor moet zorgen:
Het stremsel komt uit de koelkast, dit wordt apart meegegeven. Koel bewaren!
Inhoud:
Handleiding, werkbladen, receptenboekjes, draaiboek kaas maken, Dvd's, melkbad/voedselcontainer, kaaspers, pekelbad, contragewicht (2 kg), plastic kaasvaatjes, zeef, rongelsnijder, lepels, maatbeker, injectiespuit, thermometer. Los erbij: kaaspers en STREMSEL (dit moet in de KOELKAST worden bewaard).
Voor een grote pan, 5 liter melk en karnemelk moet je zelf zorgen.
* Voor scholen uit Delft en Pijnacker-Nootdorp is een deel van het NME-aanbod gratis. Lees hier verder