Kaas maken - demo kist
Van koe tot kaas
Kaas koop je in de winkel of bij de kaasboer, maar hoe wordt die kaas eigenlijk gemaakt? En wat zit er precies in?
Met deze leskist maken de leerlingen kennis met het ambacht kaas maken. Ze leren welke ingrediënten nodig zijn om kaas te maken en waar deze ingrediënten vandaan komen. Tijdens de les gaan de leerlingen echt aan de slag met het maken van kaas. Als alle stappen goed bewandeld worden, heb je aan het eind van de les een zelfgemaakt mini-kaasje.
Kijk alvast naar de Klokhuis-uitzending over kaas: https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/4001/kaas
Doel:
De leerlingen:
Tijdsinvestering:
75-100 minuten
Verdere benodigdheden:
Waar je zelf voor moet zorgen:
Het stremsel komt uit de koelkast, dit wordt apart meegegeven. Koel bewaren!
Opmerkingen:
Let op! Met deze demo-kist wordt één kaasje gemaakt en laat de leerkracht klassikaal aan de leerlingen zien hoe kaas wordt gemaakt. De Papaver heeft ook een doe-kist, hierbij gaan leerlingen zelf in groepjes een eigen kaasje maken. Let bij het maken van de reservering goed op welke kist je wil lenen.
Inhoud:
Handleiding, werkbladen, receptenboekjes, draaiboek kaas maken, dvd's, melkbad/voedselcontainer, kaaspers, pekelbad, contragewicht (2 kg), plastic kaasvaatjes, zeef, rongelsnijder, lepels, maatbeker, injectiespuit, thermometer. Los erbij: kaaspers en STREMSEL (dit moet in de KOELKAST worden bewaard).
Zorg zelf voor een grote pan (5 liter).