<< terug naar het overzicht

Bijen

excursie bij De Papaver

De kinderen leren over het leven en houden van (honing)bijen.

De biologie van de bijen (lichaamskenmerken, levenscyclus, sociale structuur) komt aan bod, en daarnaast leren de leerlingen over hoe imkers honingbijen houden, en welke producten gemaakt worden m.b.v. bijen.

Er zijn informatiepanelen met vele foto's, insecten in loeppotjes, modellen en diverse bijenproducten. De kinderen leren d.m.v. het beantwoorden van vragen en het doen van opdrachten (deels binnen, deels buiten in onze tuin en bij de bijenstal). Iedere leerling krijg een boekje met deze opdrachten.

Doel:

Leren over het leven en houden van (honing)bijen; de biologie van de bijen (lichaamskenmerken, levenscyclus, sociale structuur) komt aan bod; daarnaast leren de leerlingen over hoe imkers honingbijen houden, en welke producten gemaakt worden m.b.v. bijen.

Tijdsinvestering:

De excursie duurt 1 tot 2 uur.

Opmerkingen:

Het is (tegen meerprijs van 40,-) mogelijk om deze les samen met een imker uit te voeren. Reserveer daarvoor niet dit pakket, maar de gastles!

Ter info: Zonder begeleiding van een imker is het tegenwoordig niet meer toegestaan om de bijenstal te betreden, dit geeft teveel risico's.

Inhoud:

Tentoonstelling over bijen met vele foto's en modellen van bijen en wespen, een echte honingbijenkast, diverse materialen van imkers en producten gemaakt van bijenwas, -honing, etc. De leerlingen krijgen een vragen- en opdrachtenboekje, waardoor ze gestimuleerd worden om alles te ontdekken.

buiten
Leverancier
Duurzaamheidscentrum De Papaver
Type
Excursie
Niveau
groep 6, groep 7, groep 8
Periode
mei
Plaats
Op De Papaver
Uitvoering door
Leerkracht en ouders
Kosten *
Scholen binnen gemeente Delft & Pijnacker Nootdorp: €0,- Buiten deze regio: € 40,-
Kerndoelen
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen

* Voor scholen uit Delft en Pijnacker-Nootdorp is een deel van het NME-aanbod gratis. Lees hier verder