Smaaklessen & duurzame voeding
Wat proef je nog met je neus dicht? Staat sinaasappelsap in de Schijf van Vijf? Hoe wordt van zonnebloemen zonnebloemolie gemaakt? Wat betekent biologisch? En hoe maak je een lekker en gezond recept? Met deze vragen gaan leerlingen aan de slag tijdens Smaaklessen.
Neem zeker een kijkje op www.smaaklessen.nl een mooie website met o.a. filmpjes, opdrachten, lesmateriaal en meer over alle mogelijkheden rondom smaaklessen. Leen bij CNME de benodigde keukenmaterialen.
Inhoud:
De leskist bevat:
-kookgerei
-klapper met lesbrieven en lessuggesties, recepten voor groep 1 t/m 8.
Evt. soeppan en elektrische kookplaat erbij te leen.
Doel:
Leerlingen leren kennismaken met de duurzaamheidskant van voedsel: de herkomst van voedsel, keurmerken zoals 'biologisch', bewaren van voedsel, voedselverspilling, plantaardig vs. dierlijk voedsel.
Welke smaaklessen gaan over voedsel & duurzaamheid? CNME heeft een voorselectie gemaakt, per klas:
* Groep 1&2
les 2: Van zaadje tot eten
les 7: Waar komt mijn eten vandaag?
* Groep 3
les 3: De appelmoesfabriek
* Groep 4
les 3: Wie maken ons eten?
les 4: Groente en fruit van ver!
* Groep 5
les 3: Wat een verspilling
les 4: Waar bewaar je wat?
* Groep 6
les 2: Proefjescircuit met de schijf van vijf
les 3: Met of zonder pakjes en zakjes?
les 4: Eerlijk, duurzaam of biologisch?
* Groep 7
les 3: Etikettenpret
les 4: Het appeldebat
* Groep 8
les 3: Hoe eet je duurzaam?
les 4: Proefjes met toevoegingen
Tijdsinvestering:
Variërend van een halfuur tot een lessenreeks van 5 lessen.
Verdere benodigdheden:
ingrediënten/voedingsmiddelen (afhankelijk van de les)
Opmerkingen:
zie ook:
-Smaakmissie Moestuin (voor groep 1 t/m 4) https://voedseleducatie.nl/aanbod/lesprogramma/21
-Smaakmissie Voedselverspilling (groep 7 en 8) https://voedseleducatie.nl/aanbod/lesprogramma/44
-Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten (groep 7 en 8) https://voedseleducatie.nl/aanbod/lesprogramma/45
Gratis account aan te maken
Duurzame ontwikkelingsdoelen
21e eeuwse vaardigheden:
2b Basisvaardigheden van burgerschap, 5.1 Onderzoeken, Sociale en culturele vaardigheden, Zelfregulering, Kritisch denken