terugterug naar het overzicht

KNAAGDIEREN OP DE BOKKESPRONG

Een heel succesvolle groep dieren in het dierenrijk zijn de knaagdieren. Ook in Nederland komen deze dieren voor. Niet alleen als huisdier, maar ook in het wild leven zo’n 25 verschillende soorten. Tijdens de les over knaagdieren leren de kinderen van alles over deze diergroep: hun leefwijze, lichaamsbouw, zintuigen, gedrag en plaats in onze natuur. In groepjes gaan ze aan de slag met verschillende opdrachten. Ze ontdekken de rol van knaagdieren in het algemeen en die in hun eigen leven. Aan het einde van de les heeft elk kind op zijn eigen manier een positieve ervaring opgedaan met minstens één soort knaagdier.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Doel:

De leerlingen herkennen de 2 belangrijkste kenmerken van het knaagdier (4 snijtanden, die altijd doorgroeien).

Alle leerlingen hebben op hun eigen manier een ervaring gehad met een knaagdier (door middel van kijken, voelen, vasthouden).

Tijdsinvestering:

75 minuten

Verdere benodigdheden:

De les wordt volledig begeleid door een educatief medewerker in het leslokaal van de kinderboerderij. De leerlingen gaan zelfstandig of in groepjes aan de slag met de opdrachten. Het is voor het verloop van de les wenselijk om extra ouders/begeleiders mee te nemen voor het helpen lezen en het maken van de opdrachten. Daarnaast is het ook wenselijk als ouders/begeleiders de Nederlandse taal beheersen.

Informatie voor de ouders/begeleiders
Informeer de ouders van tevoren over deze les. In het leslokaal zijn echte knaagdieren aanwezig, waaronder muizen en ratten.
Als er leerlingen met allergieën in uw klas zijn, kunt u deze leerlingen van tevoren eventuele medicatie in laten nemen.

Leslocatie

De Bokkesprong – Delfshaven
Tjalklaan 90
3028 JK Rotterdam
T: 010-2622838
E: educatiebokkesprong@natuurstad.nl

Opmerkingen:

Deze les vindt plaats in Periode 2 - november t/m december 2024

Organisatie
Natuurstad Rotterdam
Type
Lessen
Niveau
groep 5, groep 6, speciaal onderwijs
Periode
Periode 2 - november t/m december 2024
Plaats
De Bokkesprong - Tjalklaan 90, 3028JK Rotterdam - T: 0102622838 - E: educatiebokkesprong@natuurstad.nl
Kosten
Elke school in Rotterdam mag per groep 1 gratis les volgen. Wilt u met uw groep meer lessen volgen, of ligt uw school buiten de gemeente Rotterdam, dan worden er kosten in rekening gebracht.
Kerndoelen
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Domeinen
Mens en Samenleving
Natuur en Techniek
Trefwoorden
knaagdier, knaagdieren, snijtanden, nachtdier, reuk, rat, muis, bever, cavia, woestijnrat, degoe, roofdier, prooidier, hard voedsel
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding
afbeelding