Bijeenkomst Kansen voor de groene kringloop in Zeist

Datum: 07-02-2025

Tijdstip: 15:00 tot 17:00

Leeftijden: Lab Lou, Weteringlaan 1 De Bilt

Werkgroep Compost Lokaal, een van de initiatieven van Samen Duurzaam Zeist, houdt zich bezig met het stimuleren van inwoners, scholen en organisaties om dichtbij hun GFT-afval, maaisel, bladafval en snoeihout te composteren, verwerken en te benutten.
Daarnaast streven we naar een vermindering van de hoeveelheid GFT-afval in het restafval en naar een kwaliteitsverhoging (minder vervuiling) van het ingezamelde GFT-afval.

We nodigen je van harte uit om op 7 februari met ons in gesprek te gaan over hoe we het beste invulling kunnen geven aan bovenstaande doelen. 

Programma

15:00 -15.10 uur   Welkom
Waar staan we nu als gemeente qua GFT-afval scheiden, het verwerken en benutten ervan? Welke acties heeft de werkgroep tot nu toe georganiseerd en wat ze hebben opgeleverd?

15:10 - 15.40 uur  Project ‘Van Afval naar Oogst’
Natascha Hagenbeek, oprichter, geeft een presentatie over het Amsterdamse Project ‘Van Afval naar Oogst’. In Amsterdam zijn honderden plekken met buurt(moes)tuinen, met ieder hun eigen groene community van betrokken bewoners. De missie van ‘Van afval naar oogst’ is om samen met zoveel mogelijk mensen groente- en fruitresten om te zetten tot vruchtbare compost. Zo kunnen de buurttuinen worden gevoed en kan samen met de tuinders groente, fruit en kruiden worden geoogst. Op 26 plekken wordt inmiddels groen afval met behulp van composttrommels door micro-organismen en wormen omgezet in vruchtbare compost.

15.40 - 16:25 uur  Brainstorm
Welke ideeën heb jij om de kringloop van het groene afval te verbeteren en om inwoners en organisaties te stimuleren om hieraan mee te doen? Ook horen we graag wat jij van onze aanpak tot nu toe vindt en welke ambities we na zouden moeten streven voor Zeist.

16:25 -16:45 uur Samenvatting, conclusies en afspraken

16:45 - 17:00 uur  Napraten onder het genot van een drankje.

De werkgroep activiteiten tot nu toe:

  • Rondbrengen van keurcompost voor schooltuinen en bewoners initiatieven;  
  • Een jaarlijkse themapagina over composteren en groen afval scheiden in lokale krant;
  • Compostvatenactie met tuincentrum;
  • Het organiseren van workshops ‘composteren kun je leren’ en ‘ de bodem als basis’;
  • Het ondersteunen van wormenhotel (buurt) initiatieven;
  • Op initiatief van de werkgroep verwerkt de Gemeente Zeist elk jaar 500 ton bladafval tot compost voor openbaar groen. Bij dit fermentatieproces wordt de groene kringloop gesloten en is er veel minder transport nodig;
  • Inwoners bewust maken van het belang van een goede omgang met onze bodem door het organiseren van bijvoorbeeld de Bodemdierendagen bij De Boswerf;
  • Educatie over composteren op de scholen.

Gratis /  Inloop vanaf 14:45 | Van 15:00 - 17:00 uur | Leeftijd 18+ | Vooraf aanmelden

[aanmelden]
Plaats
Lab Lou, Weteringlaan 1 De Bilt