Groene Schoolplein

Is uw schoolplein toe aan vergroening? Tussen 1 april en 1 juni kunnen schoolbesturen en stadsdelen bij de gemeente Amsterdam een subsidie aanvragen om een schoolplein te (her)inrichten. De Amsterdamse Impuls Schoolpleinen (AIS) is een eenmalige subsidie van max 70.000,- voor het groener maken van het plein. De gemeente biedt naast financiering ook expertise en projectondersteuning. Zie link.

Een groen schoolplein is een fijne plek voor leerlingen, docenten en ouders.
Niet alleen komen de leerlingen op deze manier meer in contact met natuur maar een groen schoolplein nodigt de leerlingen ook uit tot meer bewegen.
Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die op een groen schoolplein pauze houden beter samen spelen en dat er minder gepest wordt.

Ook docenten ervaren op een groen schoolplein meer rust.
Een groen schoolplein is ook een fantastische plek voor docenten om buiten onderwijs te geven. Natuurlijk kunt u dan denken aan natuureducatie maar ook taal, rekenen en bewegingsonderwijs zijn leuk en makkelijker te doen op een groen schoolplein.

Professor Waterink Noord

Daarnaast is een groen schoolplein niet alleen fijn voor mensen, maar ook voor de biodiversiteit. Vogels, vlinders en bodemdieren vinden hier plekken om te eten en te leven.
Leerlingen komen hierdoor spelenderwijs in contact met lokale planten en dieren en creƫren een eigen waarde oordeel over de natuur.