Nieuws

Training Buitenles Amsterdamse Bos

In vier workshops leer je alles om met jouw klas je eigen programma op de Buitenlesdag op 4 april in het Amsterdamse bos te doen en daarna in welk groengebied dan ook. De training en de Buitenlesdag in het Bos is onderdeel van de Nationale Buitenlesdag 2023 en wordt georganiseerd door het Amsterdamse Bos, in samenwerking met buitenlesleerkracht van het jaar Tine Nieboer, Katja van Dalen en ANMEC. Ga naar amsterdamsebos.nl voor alle informatie. Aanmelden tot 30 januari. Workshopsdata woensdag 15, 22 februari, 8 en 15 maart.

Geef het educatief gebruik van jouw groene schoolplein een impuls 


Heeft jouw school een groen schoolplein en wil je deze nog beter inzetten voor natuuronderwijs? Dien een aanvraag in bij het Groene Schoolpleinenfonds of vraag bij ANMEC een workshop Educatief gebruik groene schoolplein aan voor het hele team. 

Help ons natuur dichterbij kinderen te brengen


ANMEC is op zoek naar Amsterdamse leerkrachten, docenten en pedagogisch medewerkers die mee willen denken over wat er nodig is om meer aandacht te kunnen geven aan natuur in het onderwijs en in de kinderopvang. Ze horen graag jouw mening! Hier de link naar de vragenlijst.

Jaarrapportage 2021-2022

De 14 schooltuinen, waarvan één in het Rijksmuseum, bereikten 6605 leerlingen.
Leerkrachten waarderen het schooltuinprogramma met een 8,4. De deelname was iets lager als gevolg van de destijds geldende coronamaatregelen.
Met de Natuureducatie gids en de buitenlessen werden in totaal 20.794 leerlingen bereikt.
Leerkrachten waarderen de activiteiten hoog, van een 8,4 voor NME activiteiten tot een 9,1 voor de boerderijlessen. De deelname was iets lager als gevolg van de destijds geldende coronamaatregelen.

Schooltuinen stond in 2022 op de Floriade Expo met een 15de schooltuin en heeft hiervoor de Bronze Award – Gardens and Landscape Design ontvangen. Er hebben 20 buitenlessenplaats voor twee scholen (de Neptunes school uit Amsterdam en de Verwondering uit Almere).
Het project was een succesvolle samenwerking tussen gemeente Amsterdam en Stad &Natuur uit Almere. De gemeente Almere heeft zelfs het voornemen om Schooltuinen te ontwikkelen voor de scholen in Almere.

Als gevolg van ons 100-jarig jubileum en de (tijdelijke) schooltuinen in het Rijksmuseum en de Floriade ontvangen wij vanuit binnen- en buitenland vragen over het Schooltuinprogramma. Er is contact met grote en kleine organisaties uit binnen- en buitenland, en organiseren we werkbezoeken op de tuinen. De ambitie is om een handboek op te stellen van het Amsterdamse Model van schooltuinieren om onze kennis over te dragen.

In navolging van het kwaliteitstraject en het vernieuwde curriculum is er afgelopen jaar hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe lesmaterialen. Met het nieuwe lesmateriaal de kwaliteit van het programma nog verder verhoogt. Ook is er extra aandacht voor pedagogisch handelen op de tuinen.

Jaarverslag 2021-2022

Ook in schooljaar 2022-2023 transportservice ANMEC lesmateriaal, en nog gratis

De transportservice van de mediatheek van het ANMEC voorziet duidelijk in een behoefte: dit schooljaar reden de koeriers al meer dan 300 keer naar scholen om opgezette dieren, leskisten en inspiratiepakketten af te leveren of op te halen. De service wordt hoog gewaardeerd.

Schootuinconferentie

Op 25 mei bezocht minister van LNV (Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit) de Conferentie van de Schooltuin Alliantie op de Floriade.

Op de Floriade doen twee scholen mee met het schooltuinprogramma dat de Gemeente Amsterdam als voorbeeld en inspiratie voor andere partijen wil laten zien.

Juultje Joosten, Educatief Medewerker bij de Afdeling Schooltuinen en Natuureducatie van de Gemeente Amsterdam, vertelde het publiek welke werkzaamheden zoal door een  ‘schooltuinjuf’ worden uitgevoerd.

Ook greep zij haar kans om de minister hoogst persoonlijk een potje ‘radijs op zuur’ te overhandigen, net vers gemaakt door de kinderen van de Schooltuin op de Floriade!

Op schoolreis naar Floriade Expo 2022


Deze onvergetelijke schoolreis is maar eens per 10 jaar te beleven, dus pak uw kans! De Floriade is van 19 april tot en met 7 oktober 2022. Een schoolreis naar Floriade is de perfecte mix van ontdekken, leren en plezier hebben. Er is een Floriade Kids Expeditie route waarmee kinderen over het park kunnen speuren. Ook is er een leuke kindertheatervoorstelling.

Floriade in de klas. Interactieve lesprogramma’s
Aftellen tot Floriade Expo 2022 begint? Dat mag, maar je kunt ook nú al aan de slag met duurzaamheid! Floriade maakte, samen met Stad & Natuur en Kidsweek in de Klas, gratis lesprogramma’s. Die gaan over de 4 Floriade-thema’s. Je kunt ze vinden in de nmegids/floriade.

Expo 2022
De Nederlandse tuinbouw presenteert samen met nationale en internationale partners innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. De expo beslaat 60 hectare grond en is tot en met 9 oktober te bezoeken.

Floriade Expo 2022

Amsterdam brengt ruim 100 jaar schooltuinervaring naar Floriade Almere

De Daltonschool Neptunes uit Amsterdam en de basisschool de Verwondering uit Almere, trekken straks samen op met hun schooltuinlessen op de ‘Floriade schooltuin’. Deze maakt deel uit van de Floriade Expo die opent op 14 april.

Kinderen krijgen extra workshops die passen binnen het Floriadethema ‘Growing Green Cities’. Zo laten we aan een breed nationaal en internationaal publiek zien wat wij doen als Amsterdamse schooltuinen en hopen we mensen te inspireren.

Expositie Schooltuinen
Schooltuinmedewerkers van de gemeente Amsterdam begeleiden elke dinsdag de leerlingen uit Amsterdam en Almere in de cirkelvormige tuintjes van de Floriade Schooltuin. De kinderen leren van alles over groente, bloemen en kruiden in hun eigen tuin, over voedselverwerking, de kringlopen en andere natuur thema’s.

De schooltuinen zijn een primeur in Almere en zijn onderdeel van de Floriade Expo. Mogelijk blijven de schooltuinen ook na de Expo beschikbaar voor onderwijsdoeleinden.

Juf Tine is de eerste Buitenlesleerkracht van Nederland

Juf Tine van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’. De juf van groep 7 werd twee weken geleden al winnaar in de provincie Noord-Holland. Een vakjury en kinderjury bepaalden de afgelopen dagen dat Tine Nieboer, die wekelijks met haar groep naar het Amsterdamse bos gaat, een jaar lang de titel van beste buitenjuf van Nederland mag dragen. De bijbehorende bokaal en het geldbedrag van €2000,- voor de aanleg van een buitenlesplek, krijgt Tine op Nationale Buitenlesdag op dinsdag 5 april uitgereikt.

Het is de eerste keer dat op Nationale Buitenlesdag, een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton, de prijs voor buitenlesleerkracht van het jaar bekend wordt gemaakt. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie. Ruim 200 juffen en meesters van basisscholen verspreid over heel het land werden voor de titel genomineerd. IVN en Jantje Beton hopen met de verkiezing ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven.

Juryoordeel

Voor een inspirerende les in de buitenlucht draait Tine Nieboer haar hand in ieder geval niet om. De volwassen jury roemt haar buitenlessen, waarin veel diepgang zit, ruimte voor bewustzijn en kennismaken met jezelf. Ook bij de kinderjury was de Amsterdamse juf favoriet. ‘Juf Tine gaat veel naar het bos. Dat vinden wij erg tof! Ze geeft veel vrijheid aan de kinderen om zelf te leren. Ze inspireert anderen en haar ideeën worden ook echt overgenomen door andere scholen in de buurt.’

Juf Tine laat hiermee de 11 andere provinciale winnaars achter zich. Juf Esther de Boer van basisschool Het Kompas uit Meppel (Drenthe) en juf Marieke Suikerbuik van basisschool Ste. Marie uit Huijbergen (Noord-Brabant) eindigden gezamenlijk op plaats twee. Alle provinciale winnaars hebben inmiddels een speciaal spellenpakket ontvangen van spellenuitgever Unbox Now, te gebruiken voor interactieve buitenlessen. Ook het prijzengeld van € 2000,- voor de buitenlesplek wordt door Unbox Now geschonken.

Over buitenlesdag

Buitenlesdag is een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Vandaag, 5 april 2022, is het buitenlesdag. Leerkrachten in heel Nederland geven buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! In 2021 kregen meer dan 300 duizend kinderen op ruim 2000 scholen buiten les. Doe mee en ga direct aan de slag met lessen uit de online databank.

Buitenlesleerkacht van het jaar

Ken jij een juf of meester die elk excuus aangrijpt om met de klas naar buiten te gaan en daar les te geven? Nomineer hem of haar dan uiterlijk 18 februari als Buitenlesleerkracht van het jaar en zet buiten lesgeven op de kaart!

Tijdens de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 5 april 2022 wordt dit jaar voor de eerste keer de ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ bekendgemaakt. Organisatoren IVN Natuureducatie en Jantje Beton hopen met de verkiezing veel andere leraren te stimuleren om vaker buiten les te geven.