Nieuws

Open dag alle schooltuinen 13 september

Kom en beleef de schooltuin! Welkom tussen 15.00 en 19.00 uur op 13 september 2023

De kinderen hebben hard gewerkt om de groenten en bloemen op de schooltuin te laten groeien en bloeien. Zo kunnen we op de Open dag genieten van al het moois en leuke activiteiten op de tuin. Kom je ook langs? De tuinen staan er prachtig bij en op elke tuin kun je wandelen over het natuurpad.

Programma en adressen schooltuinen Amsterdam:

West

Roos Schooltuin
Kruidenthee maken, lavendelgeurzakjes en een bloemenkroon maken, speurtocht natuurpad. Broodjes boven een kampvuur bakken. En de imker is aanwezig.
Overbrakerpad 2-4, 1014 AZ

Blijdestijn Schooltuin
Speurtocht, gewicht pompoen raden, kruiden/bloemen thee maken, kruidenbroodje bakken boven het vuur en bezoek de imker voor al je bijenvragen
Workshop: fantasie dieren met klei en natuurlijke materialen van de tuin maken.
Staalmeesterslaan 435, 1057 PH

Nieuw-West

Ridderbos Schooltuin
Bloemen om naar te kijken, ruiken, eten en drinken. Je kan lavendelgeurzakjes en een bloemschilderij maken. Koekjes versieren en opeten. Vlierbloesemlimonade of kruidenthee drinken.
Burgemeester Vlugtlaan 2,1063 BR

Nijkamp Schooltuin
Pompoen gewicht raden, lavendelgeurzakjes maken en de imker vertelt over het bijenvolk en verkoopt honing.
Dr. H. Colijnstraat 248, 1067 CH

Osdorp Schooltuin
Pennen maken van bamboe, daarna  schrijven en tekenen  met je bamboe-pen, gedoopt in bessen- en bietensap. Pizza maken met de Osdorp medewerkers. Kaarsen maken van echte bijenwas en kijken in de bijenstal samen met de imker. Soep eten, gemaakt door de dames van Bloei & Groei. En het spannende natuurpad is open.
Troelstralaan 1,1067 MV

Toorop Schooltuin
Thee/ limonade, broodjes bakken boven een kampvuur. Imkers in het lokaal. En soep om uit te delen.
Willem van Konijnburgstraat 10, 1062 DN

Zuid

Kalff Schooltuin
Waterdiertjes vangen en de speurtocht lopen. Groente memory spelen. Kruidenboter maken met toast. Een creatieve opdracht. En de imker is aanwezig.
Kalfjeslaan 28, 1083 AA

Zuidoost

Gaasperdam Schooltuin
De imker is aanwezig om te vertellen over bijen en bloemen en verkoopt honing. Calendulazalf maken en een demonstratie van sambal maken. Raad het gewicht van de reuzenpompoen. Kruidenthee drinken, courgettesoep eten. Groentespel. Stokbrood bakken. En er is een speurtocht.
Meerkerkdreef 33, 1106 GZ

Wagner Schooltuin
Pizza bakken, een speurtocht voor de kinderen, er is een slack-line, de imker laat dingen zien over de bijen,  raad het gewicht van de reuzenpompoen, een creatieve activiteit.
Provincialeweg 53, 1103 SB

Oost

Kalff Schooltuin
Henk de imker is er; leer meer over de BIJ.
Bloemkoekjes maken met Mirjam Aalbers.
Lavendelbuideltjes maken en goudsbloemzalf maken.
En kruidenthee drinken.
Kruislaan 5, 1097 EC

Vink Schooltuin
Bezoek de wereldtuin, de verftuin of loop het avontuurlijke natuurpad. Neem een kijkje in de kas. Dorst of trek? Drink een kopje thee of limonade of loop langs de soepkraam voor een kopje schooltuinsoep. Voor de kinderen is er een creatieve verrassingsactiviteit
Nobelweg 31, 1097 AR

Noord

Broekhuijsen-Leewis Schooltuin
De imker komt honing slingeren.
J.H. van Heekpad 5, 1024 BD

Schaap Schooltuin
Speurtocht, groentememory en een kruiden/zadenspel. De reuze courgette schooltuinsoep maken en eten. En de officiële onthulling van een vernoemd stuk groentetuin.
Heggerankweg 87, 1032 JC

Programma onder voorbehoud.

Bouillonpasta les

Thema voedselverspilling

Hoe maak je een bouillonpasta voor de soeples van restjes op de tuin? Externe schooltuinondersteuners zijn welkom om een les bij te wonen op woensdag 13 september van 10:30 – 12:00.
Daarna is er tijd voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Aansluitend is de Open dag op alle schooltuinen. Wil je er bij zijn, geef je dan op nme-gids@amsterdam.nl

Onderzoekend leren met bijen 21 juni

Ben jij benieuwd naar de onderzoekend leren bijenles en onze educatieve bijen- en vlindertuin?

Op de Schaap Schooltuin in Amsterdam-Noord is er een bijen- en vlindertuin, speciaal ingericht op educatie. Hier krijgen leerlingen van verschillende leeftijden les over bijen en vlinders. De bijenles is een onderzoekend leren les waarbij leerlingen van groep 6/7 van alles leren over bijen.

Schrijf je in voor deze workshop voor woensdag 21 juni van 14.00 tot 15.30 op de Heggenrankweg 87, Amsterdam, gegeven door de educatief medewerkers die actief zijn in de Schaap Schooltuin.

Inschrijven: Stuur een email naar nme-gids@amsterdam.nl. Vermeld je naam, contactgegevens en waar jij als schooltuinondersteuner actief bent.

Onderzoek I’V GROWN

Voor een wetenschappelijk onderzoek is de Universiteit van Wageningen op zoek naar zoveel mogelijk basisscholen die in het schooljaar 2023-2024 mee willen doen. Onderzocht wordt het effect van schooltuinieren op de gezondheid en duurzaam voedingsgedrag van basisschoolkinderen. Kijk hier voor meer info
Ze zoeken scholen die:
1) Schooltuinlessen geven aan groep 5, 6, 7 of 8
2) Geen schooltuinlessen geven aan groep 5, 6, 7 of 8 (controlegroep)

Flyer-IVE-GROWN.pdf

IVE-GROWN-Informatiebrief-
Geinteresseerde-Scholen.pdf

Uitnodiging Inspiratiesessie Schooltuinieren

Beste schoolbestuurder, directie en leerkracht

Van 22 tot en met 26 mei is het de Week van de Schooltuin. Wij nodigen je hierbij graag uit om op woensdag 24 mei een kijkje bij ons in de keuken te komen nemen. Dat vindt plaats op de Gaasperdam schooltuin, van 14.00 tot 15.30 uur.  De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen in samenwerking met Jong Leren Eten. Het idee hierachter? Ieder kind in de basisschoolleeftijd zou toegang moet hebben tot een schooltuin. En dat kan in Amsterdam! Op 24 mei kun je nader kennismaken met het  Amsterdamse schooltuinprogramma – en ervaren wat kinderen bij ons kunnen leren.

Al meer dan 100 jaar

Het Amsterdamse schooltuinprogramma bestaat al meer dan honderd jaar. Kinderen leren er waar ons voedsel vandaan komt. Hoe we op een duurzame manier voedsel kunnen verbouwen. En meer. Ons curriculum bestaat uit zes leerlijnen die aansluiten bij de wettelijke kerndoelen voor basisscholen. Het schooltuinprogramma is erg geschikt voor het leren van praktische vaardigheden. Kinderen leren er spelenderwijs ook rekenen, samenwerken en onderzoeken en bouwen tijdens de lessen een relatie met de natuur op. Niet voor niets doet bijna 75% van alle Amsterdamse basisscholen mee aan het schooltuinprogramma. Alle groepen 6 in de stad hebben recht op deelname aan het programma (zie VLOA, bijlage 11), maar nog niet alle scholen doen mee. Je hebt als schoolbestuurder kans om op 24 mei nader met ons kennis te maken. Misschien is het schooltuinprogramma ook iets voor jullie leerlingen?

Programma woensdag 24 mei

  • Zie met eigen ogen hoe het schooltuinprogramma eruit ziet.
  • Ervaar hoe we rekenen en taal op een praktische manier toepassen in ons programma.
  • Kijk zelf welke groenten wij in de tuin telen met de kinderen.
  • Maak zelf radijzen op zuur en ervaar hoe wij het thema voedseleducatie vormgeven.
  • Stel al je vragen aan ervaren schooltuinjuffen, – meesters.
  • Ontvang een inspiratiepakket waarmee jouw school direct aan de slag kan gaan.

Meld je aan vóór 19 mei via nme-gids@amsterdam.nl en vermeld daarbij onder welke school je valt.

zwartehanden

Inschrijving Schooltuinprogramma
Je kunt er ook voor kiezen om je direct in te schrijven voor het Jaarrond Schooltuinprogramma 2024. Dit kan vanaf 10 mei tot uiterlijk 30 september 2023 via de NMEgids.nl/amsterdam.

Visie Schooltuinen
“Iedere leerling krijgt tijdens het jaarrond schooltuinprogramma de kans zijn/haar natuurtalent te ontdekken en ontwikkelen met hoofd, hart en handen. Zij doen zoveel mogelijk zelf en leren daarmee de praktische vaardigheden van het tuinieren. Plezier en beleving staan centraal en daardoor verdiepen zij hun relatie met de natuurlijke omgeving. Zij doen kennis en inzichten op wat betreft tuinieren, ecologie en voeding en kunnen dit vertalen naar gezonde en duurzame keuzes voor zichzelf en de aarde.”

Wij ontmoeten jou graag op 24 mei a.s. op de Gaasperdam Schooltuin aan de Meerkerkdreef 33 in Amsterdam Zuidoost!

Met hartelijke groet,

Team Schooltuinen en Natuureducatie, Gemeente Amsterdam

Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u contact met ons opnemen via nme-gids@amsterdam.nl.

Training Buitenles Amsterdamse Bos

In vier workshops leer je alles om met jouw klas je eigen programma op de Buitenlesdag op 4 april in het Amsterdamse bos te doen en daarna in welk groengebied dan ook. De training en de Buitenlesdag in het Bos is onderdeel van de Nationale Buitenlesdag 2023 en wordt georganiseerd door het Amsterdamse Bos, in samenwerking met buitenlesleerkracht van het jaar Tine Nieboer, Katja van Dalen en ANMEC. Ga naar amsterdamsebos.nl voor alle informatie. Aanmelden tot 30 januari. Workshopsdata woensdag 15, 22 februari, 8 en 15 maart.

Geef het educatief gebruik van jouw groene schoolplein een impuls 


Heeft jouw school een groen schoolplein en wil je deze nog beter inzetten voor natuuronderwijs? Dien een aanvraag in bij het Groene Schoolpleinenfonds of vraag bij ANMEC een workshop Educatief gebruik groene schoolplein aan voor het hele team. 

Help ons natuur dichterbij kinderen te brengen


ANMEC is op zoek naar Amsterdamse leerkrachten, docenten en pedagogisch medewerkers die mee willen denken over wat er nodig is om meer aandacht te kunnen geven aan natuur in het onderwijs en in de kinderopvang. Ze horen graag jouw mening! Hier de link naar de vragenlijst.

Jaarrapportage 2021-2022

De 14 schooltuinen, waarvan één in het Rijksmuseum, bereikten 6605 leerlingen.
Leerkrachten waarderen het schooltuinprogramma met een 8,4. De deelname was iets lager als gevolg van de destijds geldende coronamaatregelen.
Met de Natuureducatie gids en de buitenlessen werden in totaal 20.794 leerlingen bereikt.
Leerkrachten waarderen de activiteiten hoog, van een 8,4 voor NME activiteiten tot een 9,1 voor de boerderijlessen. De deelname was iets lager als gevolg van de destijds geldende coronamaatregelen.

Schooltuinen stond in 2022 op de Floriade Expo met een 15de schooltuin en heeft hiervoor de Bronze Award – Gardens and Landscape Design ontvangen. Er hebben 20 buitenlessenplaats voor twee scholen (de Neptunes school uit Amsterdam en de Verwondering uit Almere).
Het project was een succesvolle samenwerking tussen gemeente Amsterdam en Stad &Natuur uit Almere. De gemeente Almere heeft zelfs het voornemen om Schooltuinen te ontwikkelen voor de scholen in Almere.

Als gevolg van ons 100-jarig jubileum en de (tijdelijke) schooltuinen in het Rijksmuseum en de Floriade ontvangen wij vanuit binnen- en buitenland vragen over het Schooltuinprogramma. Er is contact met grote en kleine organisaties uit binnen- en buitenland, en organiseren we werkbezoeken op de tuinen. De ambitie is om een handboek op te stellen van het Amsterdamse Model van schooltuinieren om onze kennis over te dragen.

In navolging van het kwaliteitstraject en het vernieuwde curriculum is er afgelopen jaar hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe lesmaterialen. Met het nieuwe lesmateriaal de kwaliteit van het programma nog verder verhoogt. Ook is er extra aandacht voor pedagogisch handelen op de tuinen.

Jaarverslag 2021-2022

Ook in schooljaar 2022-2023 transportservice ANMEC lesmateriaal, en nog gratis

De transportservice van de mediatheek van het ANMEC voorziet duidelijk in een behoefte: dit schooljaar reden de koeriers al meer dan 300 keer naar scholen om opgezette dieren, leskisten en inspiratiepakketten af te leveren of op te halen. De service wordt hoog gewaardeerd.