Uitnodiging Inspiratiesessie Schooltuinieren

Beste schoolbestuurder, directie en leerkracht

Van 22 tot en met 26 mei is het de Week van de Schooltuin. Wij nodigen je hierbij graag uit om op woensdag 24 mei een kijkje bij ons in de keuken te komen nemen. Dat vindt plaats op de Gaasperdam schooltuin, van 14.00 tot 15.30 uur.  De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen in samenwerking met Jong Leren Eten. Het idee hierachter? Ieder kind in de basisschoolleeftijd zou toegang moet hebben tot een schooltuin. En dat kan in Amsterdam! Op 24 mei kun je nader kennismaken met het  Amsterdamse schooltuinprogramma – en ervaren wat kinderen bij ons kunnen leren.

Al meer dan 100 jaar

Het Amsterdamse schooltuinprogramma bestaat al meer dan honderd jaar. Kinderen leren er waar ons voedsel vandaan komt. Hoe we op een duurzame manier voedsel kunnen verbouwen. En meer. Ons curriculum bestaat uit zes leerlijnen die aansluiten bij de wettelijke kerndoelen voor basisscholen. Het schooltuinprogramma is erg geschikt voor het leren van praktische vaardigheden. Kinderen leren er spelenderwijs ook rekenen, samenwerken en onderzoeken en bouwen tijdens de lessen een relatie met de natuur op. Niet voor niets doet bijna 75% van alle Amsterdamse basisscholen mee aan het schooltuinprogramma. Alle groepen 6 in de stad hebben recht op deelname aan het programma (zie VLOA, bijlage 11), maar nog niet alle scholen doen mee. Je hebt als schoolbestuurder kans om op 24 mei nader met ons kennis te maken. Misschien is het schooltuinprogramma ook iets voor jullie leerlingen?

Programma woensdag 24 mei

  • Zie met eigen ogen hoe het schooltuinprogramma eruit ziet.
  • Ervaar hoe we rekenen en taal op een praktische manier toepassen in ons programma.
  • Kijk zelf welke groenten wij in de tuin telen met de kinderen.
  • Maak zelf radijzen op zuur en ervaar hoe wij het thema voedseleducatie vormgeven.
  • Stel al je vragen aan ervaren schooltuinjuffen, – meesters.
  • Ontvang een inspiratiepakket waarmee jouw school direct aan de slag kan gaan.

Meld je aan vóór 19 mei via nme-gids@amsterdam.nl en vermeld daarbij onder welke school je valt.

zwartehanden

Inschrijving Schooltuinprogramma
Je kunt er ook voor kiezen om je direct in te schrijven voor het Jaarrond Schooltuinprogramma 2024. Dit kan vanaf 10 mei tot uiterlijk 30 september 2023 via de NMEgids.nl/amsterdam.

Visie Schooltuinen
“Iedere leerling krijgt tijdens het jaarrond schooltuinprogramma de kans zijn/haar natuurtalent te ontdekken en ontwikkelen met hoofd, hart en handen. Zij doen zoveel mogelijk zelf en leren daarmee de praktische vaardigheden van het tuinieren. Plezier en beleving staan centraal en daardoor verdiepen zij hun relatie met de natuurlijke omgeving. Zij doen kennis en inzichten op wat betreft tuinieren, ecologie en voeding en kunnen dit vertalen naar gezonde en duurzame keuzes voor zichzelf en de aarde.”

Wij ontmoeten jou graag op 24 mei a.s. op de Gaasperdam Schooltuin aan de Meerkerkdreef 33 in Amsterdam Zuidoost!

Met hartelijke groet,

Team Schooltuinen en Natuureducatie, Gemeente Amsterdam

Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u contact met ons opnemen via nme-gids@amsterdam.nl.