terug‹ terug

Vind je het leuk om zelf op zoek te gaan naar natuurschatten? Kom dan een Lentekaart bij ons halen of onderaan deze pagina downloaden.
Met de Lentekaart ga je op zoek naar planten en struiken in jouw tuin of buurt. Weet jij de vijf soorten die op de kaart staan allemaal te vinden? Bingo! Dan ben je een echte natuuronderzoeker. In de loop van het jaar volgen er nog drie kaarten: zomer, herfst en winter. Verzamel ze allemaal en ontdek hoe schatrijk we zijn.

Maak je eigen minituin

Stap 1: Het kiezen van de juiste plek
Bedenk wat een goede plek is voor jouw tuintje. Ergens waar zowel zon als schaduw te vinden is, en waar het tuintje niemand in de weg staat. Vraag ook aan je huisgenoten of ze het eens zijn met deze plek.

Stap 2: Hoe groot of klein?
Wij houden de maat van een stoeptegel aan. Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om jouw tuintje groter of kleiner te maken.

Stap 3: Het klaarmaken van de grond
Als je de plek hebt gekozen begint het echte werk: het klaarmaken van de grond. Haal die stoeptegel eruit. Zie je los zand of mooie donkere aarde? Haal er in het eerste geval wat zand uit en voeg tuinaarde toe. Maak je jouw minituin op het balkon? Dan is het nu tijd om een plantenbak of pot te kiezen en deze te vullen met potgrond.

Stap 4: Zaaien en planten
Wat komt er in jouw minituin te staan?

Stap 5: Verzorging
Als jouw plantjes nog heel klein zijn, hebben ze genoeg water nodig, zorg dat de grond altijd licht vochtig is. Krijgt jouw tuintje water door de regen, dan hoef je dat zelf natuurlijk niet te doen, maar is het heel droog dan moet je de plantjes goed in de gaten houden en zelf water geven.

Tip: vang regenwater op om jouw tuintje water mee te geven!

Download hier de Lentekaart